Promotie E.M. (Emma) op den Kamp

Proactive Vitality Management. Taking control over well-being, job performance, and creativity
Promotor

Prof.dr. A.B. Bakker

Promotor

Prof.dr. E. Demerouti

Promotor

Prof.dr. M. Tims

Datum
vrijdag 23 sep 2022, 10:30 - 12:00
Type
Promotie
Spatie
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda

Op vrijdag 23 September 2022 verdedigt E.M. op den Kamp haar proefschrift, getiteld: ‘Proactive Vitality Management. Taking control over well-being, job performance, and creativity’.

Proefschrift in het kort:

Dit proefschrift introduceert en exploreert een nieuw gedragsconcept genaamd ‘proactive vitality management’ (PVM). De onderzoeken die in dit proefschrift zijn opgenomen laten samen zien dat mensen die hun vitaliteit voor het werk proactief reguleren – door planmatig om te gaan met beschikbare fysieke en mentale energie, bijvoorbeeld door doelbewust naar ontspannende muziek te luisteren tijdens het werk, of hun telefoon en e-mail af te sluiten om zich te kunnen concentreren – zich beter voelen en ook beter en creatiever presteren. De studies in dit proefschrift presenteren een theoretisch kader van PVM en de omringende en daaruit voortvloeiende processen, en dragen bij aan de literatuur door het belang van zelfregulerend en proactief gedrag van mensen in hun eigen werkproces te benadrukken. Hiernaast heb ik in dit proefschrift uiteenlopende suggesties voor toekomstig onderzoek gedaan, dat zich bijvoorbeeld zou kunnen richten op de precieze rol van de (sociale) werkomgeving in het PVM-proces, de rol van PVM ten aanzien van burnout, en de mogelijke keerzijden van PVM. Iedereen die zijn of haar werkgerelateerde bevlogenheid, gezondheid of functioneren wil verbeteren kan door middel van een proactieve mindset en bewuste, doelgerichte acties ervoor zorgen dat zij meer fysieke en mentale energie hebben voor hun werk. Zij kunnen vervolgens gezonder, prettiger, creatiever, en effectiever werken, wat PVM zowel voor organisaties als voor het individu een belangrijk thema maakt. Derhalve kunnen organisaties, naast waardevol organisatiebeleid of programma’s om de vitaliteit van medewerkers te bevorderen, profiteren van het creëren van een klimaat waarin medewerkers worden gestimuleerd en aangemoedigd om zelf de regie te nemen. Ik hoop dan ook dat mijn proefschrift als bouwsteen kan dienen om bewustzijn en aandacht voor PVM in de praktijk te genereren en om toekomstig onderzoek naar PVM te inspireren, zodat er een beter begrip ontstaat van de belangrijke rol die mensen zelf kunnen spelen om optimaal functioneren te bevorderen.

Meer informatie

De openbare verdediging zal exact om 10.30 uur beginnen. De deuren zijn gesloten zodra de openbare verdediging start, laatkomers kunnen eventueel op het scherm buiten meekijken. Er is geen mogelijkheid tot toelating tijdens het eerste gedeelte van de ceremonie. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Er is aan kandidaat een livestreamlink verstrekt.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen