Beurs voor onderzoek naar rol sociale media bij gezondheidsverschillen jongeren

Daria Neproakhina

Draagt sociale media bij aan de gezondheidsverschillen tussen jongeren? Dat gaat professor Esther Rozendaal (Movez Lab) in samenwerking met een Rotterdams consortium de komende twee jaar onderzoeken. Ze hebben een beurs van €800,000 gekregen voor het onderzoeksproject Tussen de regels van de off- en online wereld van het Nationale Wetenschapsagenda: Kwetsbaarheid en weerbaarheid in een online samenleving. 

De invloed van sociale media op jongeren

Professor Rozendaal legt uit dat sociale media de gezondheid van jongeren op verschillende manieren kunnen beïnvloeden. "Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer online adverteerders zich richten op kwetsbare groepen of wanneer organisaties misinformatie verspreiden onder bepaalde groepen." Om deze vermoedens te toetsen, gaat het consortium de sociale mediakanalen die jongeren gebruiken grondig analyseren. Het doel is om mogelijke informatiebubbels te identificeren en te onderzoeken of deze bubbels bijdragen aan sociale en gezondheidsongelijkheid onder jongeren.

Interventies voor digitale weerbaarheid

Naast het analyseren van sociale media-accounts, zal het onderzoek zich ook richten op mogelijke interventies die jongeren kunnen helpen om weerbaarder te worden in de online wereld. Het Movez Lab is kartrekker van deze onderzoekslijn. ‘Het doel is om in co-creatie met Rotterdamse jongeren hyperlokale interventies te ontwerpen waarin zij hun eigen ideeën, creativiteit en sociale invloed inzetten om de digitale weerbaarheid van hun leeftijdsgenoten te vergroten.’ 

Rotterdamse Partners

Het consortium bestaat uit verschillende Rotterdamse partners, waaronder: het Erasmus MC (hoofdaanvrager), Erasmus School of Law, Hogeschool Rotterdam, Justice Adda, Rathenau Instituut, Perron 14, academische werkplaats CEPHIR en New Momentum. 

Het consortium wordt gefinancieerd door het NWA-programma Kwetsbaarheid en weerbaarheid in een online samenleving

Onderzoeker
Meer informatie

Marjolein Kooistra, communicatie ESSB | 06 83676038 | kooistra@essb.nl

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen