Renske van der Cruijsen wint dissertatieprijs voor onderzoek naar zelfbeeld bij jongeren

De Nederlandse Vereniging van Ontwikkelingspsychologie heeft aan dr. Renske van der Cruijsen, van Erasmus SYNC Lab, de jaarlijkse dissertatieprijs uitgereikt. Renske ontvangt de prijs voor haar proefschrift ‘Exploring Me in a World of We’ waar ze kijkt naar hoe jongeren over zichzelf denken en hoe hun zelfbeeld zich ontwikkelt. Tijdens het onderzoek volgde Renske 188 jongeren tussen 10 en 24 jaar voor een periode van drie jaar. Daarnaast onderzocht ze ook het zelfbeeld in een groep van 40 jongens tussen de 12 en 16 jaar met autisme. Haar onderzoek laat zien dat hoe jongeren zichzelf zien samenhangt met hoe ze denken dat anderen hen beoordelen.

Zelfbeeld afhankelijk van interactie met anderen

Renske observeerde de hersenen van jongeren in een MRI scanner terwijl ze vragen beantwoorden over in hoeverre bepaalde eigenschappen bij hen passen. Ze keek daarbij naar drie verschillende domeinen; academisch (“Ik ben slim”), uiterlijk (“Ik ben aantrekkelijk”) en prosociaal (“Ik help anderen”). De resultaten laten zien dat hoe jongeren denken over zichzelf overeen komt met hoe ze denken dat anderen hen beoordelen. Hun zelfbeeld komt voort uit interactie met anderen. Ook laten de studies zien dat het zelfbeeld tijdelijk wat minder positief is in het midden van de adolescentie (rond 15-17 jaar). Dit is vooral het geval voor academisch zelfbeeld. Ook zijn jongeren met autisme of met meer autisme-kenmerken relatief kwetsbaarder voor het ontwikkelen van een laag zelfvertrouwen en een negatiever zelfbeeld in het uiterlijk en prosociaal domein.

Dissertatie geeft multidimensionaal inzicht

Volgens de jury is de dissertatie van hoge kwaliteit door het gebruik van verschillende onderzoeksmethoden:De thesis van Renske van der Cruijsen blinkt uit in het werkelijk integreren van verschillende methoden, van neuroimaging tot vragenlijsten, om op die manier een multidimensionaal inzicht in het zelfbeeld van jongeren te verkrijgen. Een belangrijke verrijking in haar proefschrift is de extensie naar emotionele problemen en psychopathologie.

Dissertatieprijs geeft nieuwe energie

Het winnen van de dissertatieprijs geeft aan dat ze met haar onderzoek op de juiste weg zit: “Het ontvangen van de dissertatieprijs was een ontzettend leuke verassing, ik ben heel blij en vereerd! Het geeft me veel nieuwe energie om verder te gaan met mijn onderzoek” vertelt Renske.

Twee andere onderzoekers van Erasmus SYNC Lab kregen ook een prijs uitgereikt. Dr. Michelle Achterberg ontving ook de prijs voor beste dissertatie. Dr. Lysanne te Brinke ontving de derde prijs voor haar proefschrift. 

Onderzoeker
dr. Renske van der Cruijsen

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen