Humorcollectie

Rotterdamsch Leeskabinet

Het Rotterdamsch Leeskabinet bezit een fraaie en uitgebreide collectie boeken en tijdschriften met en over humor. In 2002 kocht het Leeskabinet de humorcollectie (ruim 800 titels) van H. Scholten, die werd aangevuld door de humorspecialist W. van den Berg. Deze aankoop betekende een waardevolle aanvulling op de eigen collectie, maar sloot bovendien aan bij belangstelling van een aantal onderzoekers van de Erasmus Universiteit, waar het thema humor regelmatig wetenschappelijke aandacht krijgt. Sindsdien is ‘humor’ in brede zin een van de aandachtsgebieden van het Leeskabinet.

In de collectie zijn de volgende onderwerpen vertegenwoordigd: algemene en specialistische studies over humor, werken van en over cartoonisten en humortijdschriften, boeken met humor in specifieke landen en etnische groepen, humor over diverse onderwerpen (religie, beroepen etc.). In 2007 werd een inventarisatie gemaakt van de humorcollectie.

Een zeer belangrijke versterking betekende in 2018 de schenking van de werkbibliotheek van tekstschrijver Heinz Polzer alias Drs. P. In 2020 ontving het Leeskabinet een grote schenking van uitgever, verzamelaar en kenner van populaire cultuur Vic van de Reijt. Deze schenking is rijk aan light verse, boeken over cabaret en bevat fraai vormgegeven liedboekjes en bladmuziek.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen