Collectie John Locke

Rotterdamsch Leeskabinet

Let op! 
Het gebouw van de Universiteitsbibliotheek is van 13 juli tot en met 18 augustus gesloten vanwege renovatiewerkzaamheden. Lees alles over onze dienstverlening in deze periode

Het Rotterdamsch Leeskabinet en de Universiteitsbibliotheek beheren een omvangrijke collectie geschriften en studies van en over de Engelse filosoof John Locke (1632-1704). De collectie is deels geschonken door een particulier.

John Locke was filosoof, econoom en arts in de periode van de Verlichting. Hij verbleef drie jaar (1686-1689) in Rotterdam. Hij voltooide er zijn meesterwerk An essay concerning human understanding, waar hij al vanaf 1671 aan gewerkt had. Het werd in 1689 in Londen gepubliceerd. Locke zat in zijn Rotterdamse tijd De Lantaarn voor, de zeer gemêleerde kring van internationale intellectuelen die in het gelijknamige huis van Benjamin Furly (1636-1714) bijeenkwamen. Rotterdam was eind zeventiende eeuw korte tijd een bolwerk van intellectuele activiteit en boekproductie in Nederland. Ook de invloedrijke Franse Verlichtingsfilosoof Pierre Bayle (1647-1706) woonde en werkte in deze periode in de stad.

De themacollectie bevat alle belangrijke geschriften van Locke, in vroege en latere, wetenschappelijke, edities en in verschillende talen. Daarnaast is de collectie rijk aan studies over het gedachtegoed van de Verlichtingsfilosoof.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen