Leermiddelenrepository

De Leermiddelenrepository (LMR) is een door de Universiteitsbibliotheek gebouwde repository waarin docenten digitaal onderwijsmateriaal in de vorm van artikelen, boekhoofdstukken, rapporten en (juridische) annotaties kunnen opslaan om te gebruiken als cursusliteratuur in Canvas-cursussen. 

Als docent kan je de EUR Course Literature tool gebruiken om educatief materiaal toe te voegen aan de LMR en cursusliteratuurlijsten te genereren in Canvas. Deze tool is toegankelijk in Canvas door in de cursusnavigatie op de knop Literature te klikken.  

Studenten kunnen een literatuurlijst voor het vak bekijken door in de cursusnavigatie op de knop Literature te klikken of door literatuurlijsten per module te bekijken. De student klikt op een item in de lijst om toegang te krijgen tot de publicatie. Online items openen in een nieuw browsertabblad. PDF's openen automatisch in de Canvas PDF-viewer. Optioneel kunnen studenten een PDF downloaden naar hun eigen device.

Educatief materiaal is vaak auteursrechtelijk beschermd, dus het is belangrijk om toestemming te hebben om het materiaal te gebruiken en op de hoogte te zijn van eventuele royaltykosten. Tijdens het proces van het toevoegen van een item aan de repository wordt een pagina/woordentelling uitgevoerd om te controleren of het materiaal binnen de grenzen van de Easy Access-regeling valt. 

Infographic Easy Access Regeling WO

Easy Access-regeling

De Erasmus Universiteit Rotterdam is aangesloten bij de Easy Access-regeling die het hergebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal in het wetenschappelijk onderwijs veel gemakkelijker maakt. 

Let op:
Met ingang van het academisch jaar 2023-2024 gelden nieuwe voorwaarden voor de middellange overnamen in het Leermiddelenrepository; 40 pagina’s, met een maximum van 20% van het oorspronkelijke werk.

De LMR is bedoeld voor het registreren en opslaan van literatuur, waarvan hergebruik is toegestaan op grond van de Easy Access-regeling. Dit betekent dat je als docent een boekhoofdstuk (maximaal 40 pagina's of 20% van een publicatie) kan toevoegen, maar geen heel boek. 

De LMR berekent en rapporteert de royaltykosten voor materiaal dat die vergoeding overschrijdt. Je kan een reden voor vrijstelling geven (bijvoorbeeld dat het materiaal in Open Access wordt gepubliceerd) of de royaltykosten bevestigen. De meeste EUR-faculteiten hebben een nulkostenbeleid, dus je kan er ook voor kiezen om het toevoegen van een item waar royalty's aan verbonden zijn, te annuleren. 

Meer informatie over de Easy Access-regeling voor Nederlandse universiteiten vind je op de webpagina van Stichting Uitgeversorganisatie voor Onderwijslicenties (Stichting UvO), Easy Access-regeling (WO). Stichting UvO stelt ook de Infographic Easy Access-regeling WO ter beschikking waarin de hoofdlijnen van de overeenkomst worden toegelicht.

Digitaal onderwijsmateriaal

De pagina (Digitaal) onderwijsmateriaal geeft nuttige adviezen over het gebruik van (digitaal) educatief materiaal in het hoger onderwijs in Nederland. Het Netwerk Auteursrechten Informatiepunten heeft de website Auteursrechten.nl gemaakt over auteursrechten in het onderwijs.

Contact

Algemene vragen over de LMR en eerstelijnsondersteuning
Neem contact op met de key user van je faculteit.

Overige vragen en training in het gebruik van de EUR Course Literature tool
Heather Boet-Foley
Universiteitsbibliotheek
E-mail: heather.foley@eur.nl  

Vragen over auteursrecht 
Bekijk de informatie bij het Auteursrechten Informatiepunt of stuur een e-mail naar copyright@eur.nl 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen