Waarom ORCID?

ORCID is een non-profit, open en ‘community-driven’ organisatie. Het is opgericht voor en door onderzoekers om gezamenlijk problemen op te lossen. De visie van ORCID is: “een wereld waarin iedereen die deelneemt aan onderzoek, wetenschap en innovatie uniek wordt geïdentificeerd en verbonden wordt met zijn of haar wetenschappelijke aandeel, overstijgend aan disciplines, grenzen en tijd”.

ORCID functioneert als een hub

ORCID-leden zijn uitgevers, financiers, onderzoeksinstellingen en databaseleveranciers. ORCID is geïntegreerd in de workflows van deze instellingen. Dit maakt het mogelijk om je gemakkelijk te verbinden met je publicaties, affiliaties, beurzen enz.

Bekijk de poster om te zien hoe deze interoperabiliteit in de praktijk werkt:   https://doi.org/10.23640/07243.8206601.v1.

Voordelen van het gebruik van een ORCID iD

Namen zijn vaak niet uniek en kunnen wijzigen. Bovendien kan de naam van een onderzoeker in systemen voorkomen:

  • In verschillende varianten (bijv. Sofia Maria Hernandez Garcia, SMH Garcia, Sofia Maria Garcia);
  • Gespeld met diakritische tekens (Müller, Mueller, Muller);
  • Of namen kunnen in verschillende schrijfsystemen voorkomen (王, Wang).

ORCID voorkomt problemen met de naam ambiguïteit door een uniek identificatienummer te gebruiken dat je onderscheidt van andere onderzoekers.

Het koppelen van jouw publicaties aan je ORCID iD verbetert de vindbaarheid van jou als onderzoeker en van jouw professionele activiteiten. Databanken - zoals Web of Science en Scopus – vergroten je vindbaarheid verder wanneer je hun auteursystemen koppelt met jouw ORCID iD.

ORCID is een onafhankelijke organisatie en is niet gebonden aan een instelling en/of land. Daardoor verzamelt en toont een enkele ORCID iD je gekoppelde output gedurende je hele carrière.

Nieuwe publicatie-infrastructuren vereisen auteursidentificatiesystemen die interoperabiliteit garanderen. ORCID wordt steeds vaker geïntegreerd in de workflows van uitgevers, onderzoeksinstellingen en subsidieverstrekkers. ORCID iD wordt onder meer gebruikt bij subsidieaanvragen, het indienen van manuscripten en/of peer reviews.

ORCID genereert geautomatiseerde koppelingen tussen je identifier en je professionele activiteiten. Het systeem ondersteunt verschillende soorten publicaties - artikelen, datasets, peer review, conference proceedings en meer. Door je professionele activiteiten te bundelen in één centraal register, kun je je onderzoeksactiviteiten gemakkelijk uitwisselen met nieuwe instellingen en/of organisaties.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen