Arbeidsrecht

Campus Woudestein Erasmus Universiteit Rotterdam

Is deze studie iets voor jou?

Breaking news! Nieuw mastervak Arbeid en onderneming: the employment law firm

Waarde studenten,

Hoewel de master Arbeidsrecht twee jaar on hold gaat, kunnen liefhebbers van het arbeidsrecht tijdelijk kiezen voor het keuzevak Arbeid en onderneming: the employment law firm. Wil je je in je masterjaar verdiepen in arbeidsrecht in een kleinschalige onderwijssetting zodat je optimaal onderwijs krijgt, maar ook kennismaken met de advocatuur en als het enigszins kan de theorie en praktijk op een vaardige wijze toetsen voor een rechter, dan hebben we precies wat je zoekt: ‘Arbeid en onderneming: the employment law firm’.

Arbeidsrecht, advocatuur en pleiten in de rechtbank

In het vak ‘Arbeid en onderneming: the employment law firm’ zullen de belangrijkste themata op het terrein van het arbeidsrecht worden uitgediept, te weten: de (kwalificatie van de) arbeidsovereenkomst, de (in- en externe) flexibele organisatie van arbeid (zzp, payrolling, contracting), het ontslagrecht, de (eenzijdige) wijziging van arbeidsvoorwaarden en bijzondere bedingen (concurrentiebeding), de zieke werknemer en het collectief arbeidsrecht. Kortom, alle arbeidsrechtelijke onderwerpen die in het bedrijfsleven aan de orde zijn, passeren de revue.

The Employment Law Firm

Naast academische verdieping ga je vooral ook samenwerken met advocatenkantoren en uiteindelijk pleiten in de rechtbank. Als student word je in de eerste studieweek samen met 7 medestudenten gekoppeld aan een Rotterdams arbeidsrechtkantoor. Deze groep wordt vervolgens onderverdeeld in twee (sub)groepen van 4 studenten die gaan optreden voor de verzoekende partij resp. de verwerende partij. Je krijgt een ‘echte’ arbeidsrechtelijke zaak onder je die je in de 6e studieweek voor de (echte) rechter moet bepleiten. Vanuit het kantoor worden begeleiders aangesteld, die als contactpersoon en coach fungeren. Je krijgt de echte 010-ervaring hoe het is om in de arbeidsrechtpraktijk werkzaam te zijn.

Arbeidsrechtelijk accent in de master Privaatrecht|Commercieel Vermogensrecht, keuzevak slechts plaats voor 32 studenten

Met het gebonden keuzevak in blok 4 ontstaat binnen de master Privaatrecht|Commercieel Vermogensrecht een heus arbeidsrechtelijk accent. Je kunt in blok 1 (Onderzoekspracticum) kiezen voor een arbeidsrechtelijk thema (15 ects), in blok 4 het nieuwe keuzevak (5 ects) en in blok 5 een arbeidsrechtelijke scriptie (10 ects). Al met al kan daarmee voor 30 ects een arbeidsrechtelijk accent worden aangebracht in de master Privaatrecht|Commercieel Vermogensrecht. Hiermee willen we tegemoetkomen aan het geluid van veel studenten die aangaven dat het tijdelijk ‘on hold’ zetten van de Master Arbeidsrecht te betreuren is.

Vanwege het intensieve karakter van Moot Court is het aantal studenten gemaximeerd tot 32.

Het keuzevak ‘Arbeid en onderneming: the employment law firm’ kan ook als ‘gewoon keuzevak’ worden gekozen door studenten van andere masters. Maar… vol is vol!!

Schrijf je snel in

Vind je het gaaf? Schrijf je dan snel in voor de master Privaatrecht|Commercieel Vermogensrecht of kies ‘Arbeid en onderneming: the employment law firm’ als gewoon keuzevak in bijvoorbeeld de master Ondernemingsrecht. Wij hebben er veel zin in en zien jullie graag volgend jaar!


Master Arbeidsrecht ‘under construction’

Na vijftien succesvolle jaren (waarvan tien jaar op rij verkozen tot Beste Thematische opleiding van Nederland) is op voorstel van prof. mr. dr. Houweling besloten de Master Arbeidsrecht gedurende het studiejaar 2024-2025 en waarschijnlijk ook het studiejaar 2025-2026 niet aan te bieden. Voor die studiejaren zal dus geen selectieprocedure plaatsvinden en zullen geen studenten worden toegelaten tot de master Arbeidsrecht.

Ruben Houweling: “Het besluit is niet lichtvaardig genomen. Je zet niet zomaar je paradepaard ‘op stal’. Maar na 15 jaar is het tijd voor groot onderhoud. We zetten de uitdagingen voor Erasmus School of Law in het algemeen en onszelf in het bijzonder om in een waanzinnige kans. Een kans de master kwalitatief hoogstaand te houden en zelfs nog beter te maken. De kleinschaligheid van de master maakt ook dat de gevolgen goed door de andere masters kunnen worden opgevangen. Kortom, het is even wennen, maar ook een unieke kans om met iets nóg mooiers terug te komen.” 

Wij begrijpen dat dit besluit een enorme teleurstelling zal zijn voor de studenten die in de bachelor enthousiast zijn geraakt voor het arbeidsrecht en graag deze master de komende jaren hadden willen volgen. Maar arbeidsrecht verdwijnt natuurlijk niet en blijft in de bachelor-opleiding Rechtsgeleerdheid onderdeel van het B3-vak Recht en bedrijf. Arbeidsrecht blijft ook betrokken in het masteronderwijs van Erasmus School of Law. De arbeidsrechtsectie participeert onder meer in de master Ondernemingsrecht (vak Fusie, Reorganisatie en Insolventie) en begeleidt masterscripties op het gebied van arbeidsrecht. En we komen weer terug!

Belangrijkste Feiten & Cijfers

Type
Master
Diploma
LLM
Vorm
Fulltime
Voertaal
Nederlands
Tijdsduur
1 jaar
Studiepunten (EC)
60
Startdatum
September
Aanmelddeadline (EEA)
15 juli

This vibrant city offers a variety in art, nightlife, culture and sports. Everything you wish for to enjoy your student life to the fullest.

Experience the city here
Your student life starts in the vibrant city of Rotterdam

Is dit jouw studie?

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen