6,8 miljoen euro voor onderzoek naar collectieve kracht van burgers in maatschappelijke transities

Skyline van Rotterdam met blauwe lucht.

Een breed consortium van wetenschappelijke en maatschappelijke organisaties, waaronder de rijksoverheid, koepelorganisaties, universiteiten, gemeenten en financierende partijen, gaat de komende jaren samenwerken aan het onderzoeksproject Empowering Citizen COllectives in societal transitions (ECCO). Voor dit onderzoeksproject is 6,8 miljoen euro toegekend door de Nationale Wetenschapsagenda.

Gelijkwaardige samenwerking met burgercollectieven

Nederland staat voor grote maatschappelijke uitdagingen zoals huisvesting, leefbaarheid, klimaatverandering en de energietransitie. Tegelijkertijd ervaren veel inwoners minder grip op hun leven en leefomgeving en daalt het vertrouwen in de overheid. In het aanpakken van deze maatschappelijke transities zijn burgercollectieven mogelijk een onderdeel van de oplossing, omdat zij gemeenschappen helpen om hun weerbaarheid en reactie- en aanpassingsvermogen in hun directe leefomgeving te vergroten.

Maatschappij en wetenschap verbinden

ECCO wil aan de hand van onderzoek nieuwe modellen, methoden en hulpmiddelen ontwikkelen die gelijkwaardige samenwerking tussen overheden en burgercollectieven stimuleren en zo het wederzijds vertrouwen verbeteren. Het groeiende kennisuitwisselingsplatform CollectieveKracht, opgericht door hoogleraar Tine De Moor (Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit), zal hier een centrale rol in spelen. 

De Moor, ook hoofdaanvrager van het project: "Dankzij deze toekenning kan een enorm enthousiaste en betrokken groep van collega-onderzoekers en maatschappelijke partners de beweging van burgercollectieven nóg beter ondersteunen. ECCO geeft burgercollectieven de instrumenten in handen om de uitdagingen van de toekomst op het vlak van wonen, zorg en duurzaamheid aan te gaan."

Groepsfoto van de Ecco meeting.
Groepsfoto ECCO Consortium.

Kennis, vaardigheden en zichtbare impact

Door modellen en zowel digitale als analoge hulpmiddelen te ontwikkelen, krijgen burgers toegang tot praktijkgerichte kennis en vaardigheden. De nieuwe wetenschappelijk inzichten zullen de waarde, geloofwaardigheid en impact van burgercollectieven voor overheden zichtbaar maken, ook op de langere termijn. Met ECCO wordt een belangrijke stap gezet richting een samenleving waarin inwoners en overheden samen vormgeven aan de toekomst van hun leefomgeving.

Over NWA-ORC

In totaal ontvingen 14 projecten een toekenning binnen de programmalijn Onderzoek op Routes door Consortia (ORC) van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). In deze projecten werken onderzoekers samen met kennispartners en maatschappelijke organisaties. Zo wordt kennis ontwikkeld en benut om samen tot wetenschappelijke en maatschappelijke impact te komen.

ECCO Consortium: 

Onderzoekers van Erasmus Universiteit Rotterdam, Universiteit Utrecht, Technische Universiteit Delft, Rijksuniversiteit Groningen, De Haagse Hogeschool (HHS), Universiteit Leiden.

Vertegenwoordigers van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Buurkracht, Stad Gent, Cooplink, Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB), Energie Samen, Febecoop, GEN NL - Ecodorpen, Humanitas, International Association for the Study of the Commons (IASC), Stichting Knarrenhof, LaNSCO, LSA Bewoners, Ministerie van Klimaat en Groene Groei (MinKGG), Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (MinVRO), Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (MinBZK), Gemeente Amsterdam, Gemeente Rotterdam, Gemeente Den Haag, Landelijk Platform Buurt- en Wijkgericht Werken (LPB), Nationale Coöperatieve Raad (NCR), DuurzaamDoor - Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Social Impact Fund Rotterdam, Tijdschrift Sociale Vraagstukken, Voor Goed Agency

Professor
Onderzoeker
Dr. (Marianne) Groep-Foncke
Onderzoeker
Onderzoeker
Professor
Onderzoeker
Meer informatie

Vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem contact op met Tessa Moolenaar - Communicatieadviseur CollectieveKracht via t.moolenaar@rsm.nl.

CollectieveKracht is hét kennisplatform van en voor burgercollectieven uit alle sectoren: van energie tot wonen, van zorg tot voedsel. Kom meer te weten over dit kennisplatform.

Gerelateerde content
Initiatiefnemer Tine De Moor: "Mede dankzij deze prijs kunnen we de komende tijd nog meer groepen mensen verbinden die zich via collectieve actie inzetten."
Leden van het innovatief kennisplatform CollectieveKracht.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen