Bas Jacobs in het BNR Economenpanel

Bas Jacobs in het BNR Economenpanel

Bas Jacobs, hoogleraar economisch beleid en overheidsfinanciën aan Erasmus School of Economics, maakte samen met hoogleraar Harald Benink (Tilburg Universityt) deel uit van het BNR Economenpanel. Zij bespraken in de uitzending onder andere de  G7 top, de gevolgen van het beleid van president Trump voor de Amerikaanse economie en de down grade van de kredietstatus van China. 

Volgens Jacobs speelde president Trump een dubbelhartig spel op de G7 top, waarmee president Trump eigenlijk zegt dat iedereen zijn bijdrage moet leveren aan mondiale publieke goederen, maar dat Amerika hier niet aan mee doet. "Wat Trump nu aan het doen is, is de internationale verhouding sterk beschadigen",aldus Jacobs. Het is in zijn ogen historisch ongekend dat Amerika haar voortrekkersrol in de vrije westerse wereld opgeeft en zich terug trekt achter haar eigen grenzen. 

Verder spraken de heren ook over het gevoerde beleid van president Trump, waarbij er wordt gesneden in de gezondheidszorg en er een mega belastingverlaging wordt ingevoerd voor de rijkste Amerikanen. Volgens Jacobs is het maar zeer de vraag hoeveel positieve effecten dit zal hebben op de Amerikaanse economie. "De belastingverlaging zal ongetwijfeld een een positief effect sorteren, maar het zal niet groot zijn omdat het wordt gegeven aan de mensen die aan de marge het minste uitgeven van iedere dollar die ze ontvangen. Tegelijkertijd wordt er wel ingegrepen bij de mensen aan de onderkant en dat zal een negatief effect hebben op de economie", aldus Jacobs. 

Er werd ook besproken of de down grade van de kredietstatus van China terecht is, aangezien de staatsschuld van China lager is dan die van Amerika. Daarnaast bespraken de heren de uitspraak van demissonair minister Dijsselbloem dat met het gevoerde beleid van de afgelopen jaren het land gered is. 

Meer informatie

Klik hier om het fragment terug te luisteren bij BNR Nieuwsradio, d.d. 29 mei 2017.