Casper de Vries in BNR economenpanel

Casper de Vries, hoogleraar monetaire economie aan Erasmus School of Economics, maakte d.d. 10 juni jl. deel uit van het BNR Economenpanel. Samen met Aline Schuiling (ABN Amro) en Luc Aben (Van Lanschot Bankiers) geven de economen hun mening over onder andere de arbeidsmarkt die sterk in beweging is.

Volgens vakbondsvoorman Ton Heerts van de FNV is een nieuw sociaal stelsel, dat voorzieningen voor ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid ook beschikbaar maakt voor zzp'ers, 'onhaalbaar, onwenselijk en onbetaalbaar'. De vrees van Heerts is dat de werkgevers met hun basisregeling aansturen op een mini-stelsel, waarbij bescherming van vaste werknemers grotendeels wordt afgebroken. ‘Ik begrijp wel waar Heerts mee zit, er is natuurlijk een enorme hoeveelheid zzp’ers op de markt gekomen en die dragen minder bij aan de sociale zekerheid. En ja, dat gaat op een bepaald moment schuren.’ Aldus de Vries.

In het tweede deel bespreekt het Economenpanel vervolgens de Nederlandse economie. Volgens De Nederlandsche Bank gaat het met de economie stukken beter. De Bank signaleert zelfs een groeiversnelling.

Meer informatie

Klik hier om het volledige fragment te beluisteren over het nieuwe sociale stelsel bij BNR Nieuwsradio, 10 juni 2015.

Klik hier om het volledige fragment te beluisteren over onder andere de Nederlandse economie bij BNR Nieuwsradio, 10 juni 2015.