"De echte kentering is pas daar als de cultuur binnen clubs verandert"

Portret Jacco van Sterkenburg
EUR

In het kielzog van het mondiale protest tegen racisme verheft de voetbalwereld zijn stem. ‘We pikken het niet langer.’ Dankzij de kracht van de sociale media zal het verzet niet snel verstommen. Universitair Hoofddocent Jacco van Sterkenburg is gespecialiseerd in het opsporen van raciale ongelijkheid in de sport. In de Volkskrant spreekt hij over racisme in het voetbal.

"De sfeer verandert. Er is een voortdurende stroom van aandacht. Jarenlang was praten over racisme in de publiciteit een trend die na incidenten telkens wegebde, terwijl het racisme zelf natuurlijk niet was verdwenen. Het was voor spelers moeilijk praten over zogenaamde grapjes van de witte trainer in de kleedkamer, zeker als hij de enige speler van een minderheid was. Anderen lachten om die grappen. Dan was het lastig in opstand te komen."

Van Sterkenburg waarschuwt ook: "De echte kentering is pas daar als de cultuur binnen clubs verandert. Dat leidinggevenden niet automatisch zeggen: ja, bepaalde mensen hebben de kwaliteiten niet voor een functie. Dat proces verloopt langzaam. En het is veel beter als spelers dat op de agenda zetten dan wanneer een onderzoeker als ik dat doet."

Universitair Hoofddocent
Meer informatie

In het artikel van de Volkskrant doen voetballers hun verhaal over het racisme waarmee ze te maken krijgen.

Gerelateerde content
De racistische bejegening van Excelsior-voetballer Ahmad Mendes Moreira door supporters van FC Den Bosch afgelopen zaterdag 16 november, was een veelbesproken…
Voetbalspelerd door Jannik Skorna via unsplash.com

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen