'Een speciale aanpak voor niet-westerse jongeren is oneerlijk'

'Een speciale aanpak voor niet-westerse jongeren is

Jongeren met een niet-westerse afkomst zijn vaker werkloos dan hun autochtone leeftijdsgenoten. De gemeente Amsterdam wil ze helpen door ze te introduceren bij bedrijven.

Jan van Ours, hoogleraar toegepaste economie aan Erasmus School of Economics, stelt in Jeugd en Co, het vakblad voor professionals, bestuurders en beleidsmakers die betrokken zijn bij de jeugd, dat het zeker het proberen waard is om jongeren aan werk te helpen door ze te introduceren bij bedrijven. 'Ik vind het echter niet kunnen dat de gemeente Amsterdam daarbij jongeren met een niet-westerse afkomst voorrang geeft.', aldus Van Ours, 'Het klopt dat  jongeren met een Turkse of Marokkaanse achtergrond vaker geen werk hebben dan autochtone jongeren. Dat wil echter niet zeggen dat er geen kansarme autochtone jongeren zijn. Zij worden nu uitgesloten van deze maatregel en dat is discriminatie.'. 

Selectief beleid is volgens Jan van Ours alleen geoorloofd wanneer het gaat om het evenwichtiger maken van de man-vrouwverhoudingen op de werkvloer. Dan mogen werkgevers volgens hem een vrouw kiezen in plaats van een man, want mannen kunnen makkelijk ergens anders solliciteren. Wellicht duurt zoeken iets langer maar uiteindelijk vinden ze toch wel een baan. In zulke gevallen gaat het dus om meer of minder kans op een baan. Bij de kansarme autochtone jongeren die uitgesloten worden van de maatregel, gaat het echter om wel of geen baan. 

Meer informatie

Zie hieronder het volledige artikel zoals verschenen in Jeugd&Co.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen