Eerste Witteveen lezing: 'Anticonceptiepil mede schuldig aan de huidige lage rente'

Eerste Witteveen lezing: 'Anticonceptiepil mede schuldig aan

De zeer lage rentestanden van dit moment zijn het gevolg van de introductie van de anticonceptiepil in de jaren zestig. Dat stelde hoogleraar Coen Teulings tijdens de eerste Witteveen Lezing op de Erasmus Universiteit Rotterdam. De lezing is een eerbetoon aan prof. dr. Witteveen, emeritus hoogleraar economie.

De eerste Witteveen Lezing, met als titel 'There is No Such Thing as a Free Lunch', werd op maandag 31 oktober verzorgd door prof.dr. Coen Teulings, hoogleraar economie in Cambridge en aan de UvA. Hij was tot 2013 zeven jaar directeur van het Centraal Planbureau. In zijn lezing ging Teulings in op de macro-economische situatie in Europa en beleidsinstrumenten zoals monetair en fiscaal beleid.

Lage rente
Volgens Teulings is niet het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank de voornaamste oorzaak van de huidige zeer lage rentes. “De daling van de reële rente is al veel langer gaande, al drie decennia, en kan worden verklaard doordat we in een overgangsfase zitten na de sterke ­daling van de vruchtbaarheid.” Door de introductie van de pil is de vruchtbaarheid van vrouwen sterk gedaald. Volgens Teulings leidt de snelle afname van de bevolkingsgroei in een groot aantal westerse landen ertoe dat een relatief grote bevolkingsgroep niet meer zo heel ver van haar pensioen zit. Zij sparen relatief veel en consumeren weinig. Hierdoor ontstaat een structureel spaaroverschot dat zorgt voor een zeer lage rente.

Rond 2030 gaat het bevolkingscohort dat in de jaren zestig is geboren met pensioen. Die groep zal volgens Teulings dan haar besparingen gaan opmaken. Dan gaan de nu goed gevulde pensioenpotten weer geleidelijk leeglopen, neemt de consumptie weer toe en kan de rente weer geleidelijk gaan stijgen. Volgens Teulings moeten we de komende vijftien jaar onafhankelijk van het ECB-beleid blijven rekenen met lage rentes.

Over de Witteveen Lezing
De Witteveen Lezing is genoemd naar prof. dr. Witteveen, oud-hoogleraar economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, oud-minister van Financiën en voormalig managing director van het IMF. In zijn eer heeft Erasmus School of Economics de Witteveen stoel in macro- en monetaire economie opgericht.

Meer informatie

Ronald de Groot, Communications Officer van Erasmus School of Economics +31 6 53 641 846 of rdegroot@ese.eur.nl