Europees corona-steunpakket geblokkeerd door Duitse rechter?

Het Duitse Constitutioneel Hof heeft de Duitse president Frank-Walter Steinmeier voorlopig verboden om een wet voor het corona-steunpakket ‘Next Generation EU’ te ondertekenen. Fabian Amtenbrink, hoogleraar Europees recht aan Erasmus School of Law, noemt het Hängebeschluss (tussenvonnis) een potentieel bommetje onder het steunpakket, zo schrijft Het Financieele Dagblad op zaterdag 27 maart 2021.

De Duitse Bondsdag stemde donderdag 25 maart juist nog in met het zogenaamde eigenmiddelenbesluit op basis waarvan de Europese Commissie miljarden kan gaan aantrekken op de kapitaalmarkten middels Europese obligaties. Naar aanleiding van een gang naar de rechter door de organisatie Büdnis Bürgerwille is het ondertekenen hiervan nu echter opgeschort. Büdnis Bürgerwille betoogt in zijn kort geding dat het plan van de Europese Commissie in strijd is met het Europees Verdrag en op grond daarvan wijst het Constitutioneel Hof nu in aanloop naar de inhoudelijke behandeling, alvast een tussenvonnis.

Büdnis Bürgerwille stelt dat Duitsland het risico loopt om de gehele som die de Europese Commissie zal lenen (€750 miljard) zelf zal moeten opbrengen als de andere Europese lidstaten zich niet aan hun verplichtingen houden. Amtenbrink stelt hierover dat de grondwettelijke rol van het Duitse parlement als begrotingsinstantie zelfs in het gedrang zou kunnen komen. Over het geding verduidelijkt Amtenbrink dat de klagers niet alleen een beslissing willen over de grondwettelijkheid van deze financiering van de Europese begroting, maar dat ze ook willen dat Duitse wetgeving hieromtrent niet van kracht kan worden voordat daar een oordeel over is geveld. Dit is een potentiële bom onder het steunpakket volgens Amtenbrink, nu het Duitse Constitutionele Hof in het verleden kritisch is geweest over de verdeling van de bevoegdheden tussen lidstaten en de Europese Unie.

Professor
Meer informatie

Lees het volledige artikel hier.

Ook interessant: de analyse “Karlsruhe, again: The interim-interim relief of the German Constitutional Court regarding Next Generation EU” van prof.dr. René Repasi.

Gerelateerde content

Het Duits Grondwettelijk Hof legt bom onder het monetaire beleid van de ECB én onder de voorrang van het Europese recht

Prof. dr. Fabian Amtenbrink over de ‘juridische truc’ van de Duitse hoogste rechters om te kunnen oordelen over het ECB-beleid.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen