Feestelijke aftrap werkzaamheden voor een duurzamere campus

Foto van het MFO gebouw
Copyright Paul de Ruiter Architects – Beeld is impressie van de werkelijkheid

Gisteren is het officiële startsein gegeven van de bouw van twee nieuwe gebouwen op de campus: een multifunctioneel en energieneutraal onderwijsgebouw en een hypermodern sportgebouw. Een talkshow, onder leiding van Geert Maarse, bood een bijzonder inkijkje in hoe de gebouwen er straks uit komen te zien. Onder meer Ellen van Schoten (lid College van Bestuur) en wethouder Bas Kurvers (huisvesting) spraken met elkaar over het belang van goede studie- en sportfaciliteiten.

De kijkers zagen hoe een schijf uit de eerste paal als een olympische fakkel symbolisch zijn weg vond van het bos naar het nieuwe onderwijsgebouw. Een bonte verzameling sporters markeerde symbolisch de aftrap van de bouw van het nieuwe Sport Centrum. Ellen van Schoten, lid van het College van Bestuur, benadrukte het belang van de nieuwe gebouwen: “We willen een prettige plek om te studeren en te ontspannen. Ook omdat we zien dat er steeds meer behoefte is aan kleinschalig onderwijs en aan interdisciplinaire samenwerking.”

Foto van het MFO gebouw
Copyright Paul de Ruiter Architects – Beeld is impressie van de werkelijkheid

Een toekomstbestendige en duurzame Campus Woudestein

Onder het motto ‘Building new perspectives’ investeert het College van Bestuur (CvB) van Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) in een toekomstbestendige en duurzame Campus Woudestein. Het multifunctioneel onderwijsgebouw komt naast het Polak Building te staan. Straks zijn daar naast diverse collegezalen en onderwijsruimten, ook een publiek toegankelijk café, een huiskamer, stiltecentrum en studieplekken voor ongeveer 3.000 studenten. Volgens Wethouder Bas Kurvers (huisvesting) dragen de gebouwen bij aan het aanzien van de campus: "Toen ik hier eind jaren negentig studeerde ging je na college direct naar huis. Nu is de campus echt gezellig geworden."

"Mooi dat de duurzame transitie er zo uit kan zien"

In de ontwerpen ligt sterk de nadruk op duurzaamheid. Zo komen er bijna 1.000 zonnepanelen op het dak van het sportgebouw en een combinatie van innovatieve duurzaamheidstechnieken en energiebesparende maatregelen, maakt dat het nieuwe onderwijsgebouw meer energie oplevert dan gebruikt. In het onderwijsgebouw worden bovendien boomstammen verwerkt uit een duurzaam beheerd bos van Staatsbosbeheer. Studenten hebben inspraak gehad in het ontwerp en die pleitten voor veel lichtinval en grote ramen. “Supermooi en inspirerend dat de transitie naar een duurzame economie er zo uit kan zien”, zei Daisy Ruijter, studentminister van Inclusie en Duurzame Economie in het studentenkabinet.

Erasmus University Rotterdam - Building New Perspectives

Nieuw Sportgebouw 8

Ruimte voor 50 verschillende sporten

Erasmus Universiteit Rotterdam wordt eigenaar van het nieuwe sportgebouw en Stichting Erasmus Sport gaat zorg dragen voor de exploitatie. Met dit nieuwe sportgebouw wil Erasmus Universiteit sporten op de campus verder stimuleren. “Veel sportverenigingen moeten nu nog uitwijken naar zalen buiten de campus, maar straks kunnen zij allemaal hier terecht en dat zorgt voor meer levendigheid”, vertelde Antoinette Laan-Geselschap, Voorzitter Stichting Erasmus Sport. “Het huidige sportgebouw stamt uit 1969, dus het is niet gek dat het niet meer aansluit bij de wensen van deze tijd.”

Het nieuwe sportgebouw biedt als het klaar is ruimte voor ca. 11.000 sportpashouders, 25 verenigingen en faciliteert het 50 verschillende sporten. Met 8.800 m² is het gebouw berekend op de toekomstige vraag. Er zijn drie wedstrijdzalen volgens NOC*NSF keurmerk, twee trainingszalen, een uitgebreide fitnessgelegenheid en horeca. Voor de bouw staat twee jaar en de verwachting is dat beide gebouwen in het collegejaar 2022-2023 in gebruik genomen kunnen worden.

Gerelateerde content
Het gebouw wordt volgens de principes van circulair bouwen gerealiseerd en is geheel energieneutraal en klimaatbestendig.
Impressie MFOII
Gerelateerde links
Campus in Ontwikkeling
Multifunctioneel onderwijsgebouw

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen