Gezondheid verbeteren door ander gedrag

Gezondheid verbeteren door ander gedrag

Ziekten zoals diabetes en obesitas hebben te maken met leefstijl en komen steeds meer voor. Daarom zijn meer dan ooit gedragswetenschappelijke inzichten nodig om gezonder gedrag te bevorderen. Dit stelt bijzonder hoogleraar Gezondheidspsychologie prof.dr. Semiha Denktaş in haar oratie, die ze uitspreekt op vrijdag 17 maart 2017 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. De leerstoel is mede mogelijk gemaakt vanwege Erasmus Trustfonds.

In haar rede ' Mens, gedrag en gezondheid in een veranderende wereld' gaat Denktaş in op de invloed van bijvoorbeeld opleidingsniveau en de fysieke en sociale omgeving op ons gedrag. Ze bespreekt hoe ons gedrag de huidige gezondheidsproblemen (zoals obesitas en diabetes) veroorzaakt. Denktaş laat zien hoe we dit gedrag op zo’n manier kunnen beïnvloeden dat het onze gezondheid verbetert.

De bijzonder hoogleraar Gezondheidspsychologie pleit voor het bevorderen van de gezondheid met een meer realistisch model van menselijk gedrag. Mensen leven immers niet in een laboratorium. Die gezondheidsbevordering zou daarom uit verschillende onderdelen moeten bestaan en meerdere behoeftes tegelijkertijd moeten aanspreken, zonder daarbij de omgeving waarin mensen leven uit het oog te verliezen.

Over Semiha Denktaş
Psycholoog Semiha Denktaş is als bijzonder hoogleraar verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam bij het Departement Psychology, Education and Child Studies van de Faculteit der Sociale Wetenschappen. Zij is tevens hoofd van de afdeling Social & Behavioural Sciences van het Erasmus University College. Bij de gemeente Rotterdam is zij een van de projectleiders van het Behavioural Insight Team en van het Centrum voor Gezondheidspromotie.

Meer informatie

Marjolein Kooistra, mediarelaties FSW, T (010) 408 2135, E kooistra@fsw.eur.nl