Hoe hoog is de prijs die je als vrouw moet betalen om je talenten te benutten?

Meeting man en vrouw
Photo by rawpixel.com from Pexels

Vrouwen rukken op in de politiek. Maar Professor Eveline Crone waarschuwt dat zij dagelijks worden geconfronteerd met haat, seksisme en ondermijning.

Bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen was er een groter aandeel vrouwelijke lijsttrekkers dan voorgaande jaren (27 procent). Zeven van de 17 uiteindelijk gekozen partijen heeft een vrouw als lijsttrekker (41 procent); ongeveer evenredig aan het percentage vrouwen in de Kamer (39 procent). Dit duidt op meer kansen voor talent. Maar deze opkomst gaat niet zonder slag of stoot, zo valt ook te lezen in Eveline Crone's column in het NRC.

Zowel in de politiek als in het onderwijs is een vrouwelijke opmars te zien. Aan Nederlandse universiteiten in de afgelopen 20 jaar van 8 procent naar 24 procent. Maar ook vrouwelijke wetenschappers ontvangen na een media-optreden vaker haatdragende, obscene en seksistische berichten op sociale media dan hun mannelijke collega’s, zegt KNAW-president Ineke Sluiter.

''Nu de helft van de afgestudeerden vrouw is, is het tijd om opnieuw na te denken over mentorschap en rolmodellen'', zegt Eveline Crone en vervolgt: ''We hebben echt wat te verliezen als we vrouwen op hoge posities wegjagen''.
Professor Crone zegt dat we de problemen niet kunnen oplossen met uitspraken als ''wij kijken alleen naar kwaliteit''. Omdat waar wij naar kijken, wordt beperkt door onbewuste vooroordelen. Als we willen dat ook onze dochters en kleindochters hun talenten najagen, zullen we ze een breder palet aan rolmodellen moeten bieden.

Onderzoeker
Meer informatie

Eveline Crone's oproep tot een breder palet aan rolmodellen is te lezen in het NRC.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen