Hoe slim mag de stad zijn om de veiligheid te vergroten?

Rotterdam skyline
Mensen wandelen over de Coolsingel in Rotterdam.
Jelte Lagendijk

Technologie in de stad is overal, ook in Rotterdam. Maar zitten burgers wel te wachten op al die camera’s en sensoren? Volgens Vivien Butot (Erasmus School of Social and Behavioral Sciences) wordt die vraag weinig gesteld. Hij onderzocht hoe inwoners denken over de slimme stad en constateert dat veel mensen de toenemende rol van technologie als onvermijdelijk zien. Meer verzet is volgens de promovendus op zijn plaats en daarin kunnen we volgens Butot wat leren van 5G actiegroepen.

In jouw onderzoek heb je het vooral over de slimme stad in de context van veiligheid. Waar moet ik dan aan denken?

“Dat kan echt van alles zijn. Denk aan camera’s en sensoren, maar ook buurtpreventie WhatsApp-groepen. Het basisprincipe is dat je met digitale technologie en data de stad slimmer wil besturen en verbeteren. Er gebeurt ontzettend veel op dat gebied, maar binnen Smart Cities is het thema veiligheid een beetje een ondergeschoven kindje. Dat vind ik gek, want de ontwikkelingen gaan snel en er gebeurt vaak meer dan mensen denken.”
 

Vivien Butot kijkt met een bescheiden lach in de camera.

Kun je een sprekend voorbeeld geven?

“Steeds meer mensen hebben deurbelcamera’s. Die bevinden zich in een grijs gebied. Niemand weet precies wat er met die beelden gebeurt. Ik las laatst een artikel in NRC over een school in Utrecht die buurtbewoners opriep beelden te delen van kinderen die vuurwerk afsteken. Ik snap dat je bij een inbraak die beelden wilt gebruiken, maar voor een paar rotjes vind ik dat ver gaan. Bovendien mag je zulke beelden niet zomaar delen, laat staan opvragen.”

Je hebt vooral gekeken naar hoe burgers over slimme technologie denken en spreken. Wat viel je op?

“Wat ik heel interessant vind, is dat veel mensen de nieuwe technologie als onvermijdelijk zien. Iets wat twintig jaar geleden ondenkbaar was, is nu normaal geworden, zo luidt de redenatie. ‘We groeien erin’, ‘ik pas me aan’ of ‘het is een vorm van evolutie’, kreeg ik terug. Natuurlijk zijn er wel zorgen, maar dan vervallen mensen vaak in clichévergelijkingen met China en Big Brother. Ze zien mogelijke discriminatie van systemen als problematisch, maar denken vaak dat alleen anderen risico lopen. Dat geldt ook voor mensen op Zuid of in Rotterdam West die ik sprak. Terwijl je toch bij het toeslagenschandaal hebt kunnen zien dat je onverwacht getroffen kan worden.”

Hoe heb je dit onderzocht?

“Ik heb verschillende studies gedaan. Bij een onderzoek heb ik burgers de opdracht meegegeven om foto’s te maken van objecten die ze associëren met de slimme stad en om daar vervolgens aan de hand van vragen op te reflecteren. Ook heb ik in interviews verschillende fictieve scenario’s besproken. Mijn begeleider riep mij op echt het randje op te zoeken en met vergezochte scenario’s te komen. Mijn onderzoek begon in 2018 en werd voor mijn gevoel soms door te tijd ingehaald. De technieken die toen gezocht leken, zijn er soms al. Bijvoorbeeld een scenario waarbij je berichten krijgt die je adviseren om onveilige gebieden op je route te vermijden. Zulke apps bestaan al een tijdje.”
 

Camera's staan tegenwoordig overal in de stad.

De techniek is heel complex. Snappen burgers nog wel wat kan en mag?

“Technologie kan voor veel mensen ongrijpbaar zijn, maar dat betekent niet dat je geen mening kan hebben. Je kunt ook vanuit de toepassing van een bepaalde technologie kijken. Ik vond dat mensen heel goed in staat zijn om hierover te redeneren. Zo sprak ik vrouwen die aangaven ‘s nachts het een fijn idee te vinden om in het zicht van een camera te lopen. Toch maken ze zich er geen illusies over dat een camera veiligheidsgaranties biedt, omdat de beelden vaak pas achteraf worden bekeken en dit bovendien de oorzaken van onveiligheid op straat niet wegneemt.”

"In mijn onderzoek heb ik ook gekeken naar anti 5G-actiegroepen. Ze worden vaak weggezet als wappies, maar sommigen organiseren zich bijzonder effectief en komen bij bestuurders aan tafel"

Vivien Butot

Onderzoeker

Is meer kritiek en verzet op zijn plek?

“Absoluut. Een van mijn hoofdstukken heet ‘Make smart things strange again’. Ik denk dat het goed is om ‘slimme’ technologieën die genormaliseerd zijn weer te bevragen. Het is nu bijvoorbeeld radicaal om geen smartphone te hebben of niet op social media te zitten. Mensen voelen zich niet bij machte om invloed uit te oefenen. Je aanpassen is dan de weg van de minste weerstand. Democratisch is dat problematisch, want dan laten we de slimme stad over aan groepen die er wel raad mee weten. Toch is er wel verzet. In mijn onderzoek heb ik ook gekeken naar anti 5G-actiegroepen. Ze worden vaak weggezet als wappies, maar sommigen organiseren zich bijzonder effectief en komen bij bestuurders aan tafel. Over standpunten en argumentatie kun je discussiëren, maar van hun betrokkenheid kunnen we wat leren. Zij laten immers zien dat een slimme stad geen onvermijdelijkheid is, maar gepaard gaat met allerlei keuzes waarover gepraat kan worden.”

Promovendus
Meer informatie

Lees hier het interview dat Vivien Butot gaf in het AD.

Gerelateerde content
Denkbeelden, belevingen en controverses: Een herpositionering van burgerbetrokkenheid bij slimme en veilige steden
ESSB logo
De white paper bespreekt technologie in steden, voornamelijk surveillance, privacy, betrokkenheid van burgers en de rol van techbedrijven bij openbare ruimtes
Bewoners zitten lang niet altijd te wachten op technologische innovaties in de buitenruimte. En die zijn er juist voor hen, toch?
In dit interview vertelt Jan Fransen, themaleider bij Vital Cities and Citizens, over hoe de slimme stad inclusiever gemaakt kan worden.
A man overviewing a the city skyline

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen