Leeskabinet-lezing over biografie uitgever Geert van Oorschot

Leeskabinet-lezing over biografie uitgever Geert van

Arjen Fortuin schreef een meeslepende biografie van een spraakmakende uitgever en auteur Geert van Oorschot. Maar het is ook een boek over de naoorlogse literatuur, de politiek en het literaire leven. Op donderdag 21 april verzorgt hij een Leeskabinet-lezing over de biografie. 

Geert van Oorschot (1909-1987) was één van de succesvolste en spraakmakendste uitgevers van de vorige eeuw. Hij was de uitgever en dikwijls ook ontdekker van tal van belangrijke Nederlandse schrijvers, zoals Gerard Reve, W.F. Hermans, Jan Hanlo, M. Vasalis, Rutger Kopland en J.J. Voskuil. Uit gezocht geld, deskundige vertalers en een klassieke boekverzorging smeedde Van Oorschot de Russische Bibliotheek. Deze door Helmut Salden vormgegeven reeks vestigde de reputatie van zijn bedrijf en liet Nederland kennismaken met het Rusland van de negentiende eeuw.

Van Oorschot had een haast bovenmenselijke energie: naast het bestieren van zijn uitgeverij onderhield hij tal van contacten en correspondenties met schrijvers en kunstenaars (óók uit zakelijk belang) én hij vond tijd om zelf te schrijven. Zijn boeken Mijn tante Coleta en Twee vorstinnen en een vorst behoren tot de winstgevendste publicaties van Uitgeverij Van Oorschot. 'Maar een succesvol leven is niet noodzakelijkerwijs een gelukkig leven’, schrijft Arjen Fortuin in deze biografie.

Arjen Fortuin (Amsterdam, 1971) is criticus, columnist en redacteur van NRC Handelsblad. 

Meer informatie

Meer informatie hier