Lezing van Ariëtte Dekker over Anton Kröller

Lezing van Ariëtte Dekker over Anton Kröller

Het Rotterdamsch Leeskabinet organiseert op vrijdag 15 oktober een lezing over Anton Kröller door Ariëtte Dekker. Zij schreef een biografie over het leven van deze Rotterdamse zakenman, die niet alleen actief was in de internationale handels- en transportwereld, maar ook grondlegger was van het park ‘De Hoge Veluwe’ en - samen met zijn echtgenote – van het museum Kröller-Müller. ​

Als Rotterdamse ondernemer bouwde Anton Kröller (1862-1941) Wm. H. Müller uit tot een wereldconcern, met mondiale belangen in de graanhandel en in het delven van ijzererts. Hij was van grote betekenis bij de ontwikkeling van de Rotterdamse haven tot overslaghaven voor massagoed naar Duitsland. Een geslaagd ondernemer dus. 
Anton Kröller is bij velen ook bekend als de grondlegger van het park ‘De Hoge Veluwe’. En bij anderen als degeen die zijn echtgenote Helene Kröller-Müller in staat stelde om haar wereldberoemde kunstverzameling op te bouwen.

Ariëtte Dekker belicht in haar rijke biografie ook de andere kant van zijn ondernemerschap: de belangen van zijn beleggers en financiers werden met enige regelmaat niet of minimaal gerespecteerd. Dekker schetst een helder beeld van een internationale ondernemer, die niet wars was van zelfverrijking.

Over Ariëtte Dekker
Ariëtte Dekker (1964) studeerde bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, werkte enige jaren in de financiële journalistiek en daarna twintig jaar in het bankwezen. Zij publiceerde in 2005 haar biografie van Cornelis Verolme. Voor dit boek ontving zij in 2006 de Dutilhprijs voor het beste boek over de geschiedenis van Rotterdam. Met haar nieuwe boek over Anton Kröller leverde zij wederom een belangrijke bijdrage aan de kennis van grote ondernemers in de vorige eeuw.

Meer informatie

Voor meer informatie, zie de site van het Rotterdamsch Leeskabinet