Lichtprofessor Clemens Löwik over lichtgevende moleculen

Lichtprofessor Clemens Löwik over lichtgevende moleculen

Hoe kunnen we ultra dunne zonnecellen integreren in onze producten? Hoe kunnen we licht gebruiken om schade aan cellen te detecteren? En hoe kunnen we door het gebruik van THZ licht verborgen verflagen onderscheiden? Dat en meer komt het publiek donderdagavond 1 oktober 2015 aan de weet bij de U-meet van de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Met Arno Smets en Aurele Adam (TU Delft) en Clemens Löwik van het Erasmus MC, die vertelt over het gebruik van licht bij onderzoek naar kanker.

Prof. Clemens Löwik is onlangs met zijn onderzoeksgroep overgestapt van het LUMC naar het Erasmus MC om zijn wetenschappelijk werk op dit gebied uit te bouwen. De ‘Professor van het licht’ gebruikt synthetische nabij-infrarode lichtgevende moleculen. Deze worden gekoppeld aan stofjes die tumorcellen herkennen. Als de stofjes via een injectie in het lichaam worden gespoten, binden ze zich aan de kankercellen. Een speciale infraroodcamera maakt ze dan zichtbaar voor de chirurg tijdens de operatie. Die weet dan precies wat hij wel en niet moet wegsnijden. <media 2119889>Hier</media> vertelt Löwik meer.

Lichtgevende moleculen
Veel research verkeert nog in de laboratorium- en proefdierfase. Maar Löwik is optimistisch. "Door gebruik te maken van lichtgevende moleculen, hopen we binnen een paar jaar bij borstkanker en alvleesklierkanker al na de eerste chemokuur van vijf tot zeven dagen, of zelfs vroeger, te kunnen bepalen of een therapie aanslaat", zegt hij.

Over de U-meet
In september en begin oktober vindt in vrijwel alle universiteitssteden in het kader van het Weekend van de Wetenschap een ‘U-meet’ plaats, een ontmoeting van maatschappelijke partijen, politiek en wetenschap.Thema dit jaar is licht. Dit speelt een grote rol in allerlei facetten van ons leven: de oorsprong van het leven, gezondheidszorg, communicatie en GPS, het heelal, optische instrumenten, cultureel erfgoed, kunst en cultuur en natuurlijk de natuur. 2015 is door de Unesco en door de Verenigde Naties uitgeroepen tot International Year of Light 2015.

Voor de U-meet van de Erasmus Universiteit en de TU Delft in het Science center graag aanmelden via de website: www.sciencecentre.tudelft.nl/umeet

Meer informatie

Meer informatie: www.vsnu.nl/umeet. Twitter: @Umeetscience #umeet2015. Facebook: U-meet Science