Meeste wijkteams gemeenten positief over hun functioneren

Meeste wijkteams gemeenten positief over hun functioneren

Wijkteams zijn over het algemeen positief over hun eigen functioneren, maar wat betreft  samenwerken, aanwezige faciliteiten en aansturing bestaan veel verschillen. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim honderd wijkteams in dertien gemeenten door bestuurskundige prof.dr. Bram Steijn (EUR) en dr. Joris van der Voet (Universiteit Leiden).

Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het A+O fonds Gemeenten.

Sinds de decentralisatie van de zorg naar gemeenten in 2015 zijn bij het overgrote deel van de gemeenten wijkteams ingericht. Ze vormen een belangrijke pijler in de decentralisatie van de zorg. Aansturing, organisatie en samenstelling van deze wijkteams verschilt aanzienlijk. Met dit onderzoek is in kaart gebracht wat de kenmerken van goed functionerende wijkteams zijn. Teamleden en leidinggevenden werd een oordeel gevraagd over het functioneren van het eigen team. De oordelen zijn uiteenlopend: zowel binnen als tussen gemeenten bestaan aanzienlijke verschillen.

In het algemeen beoordelen zowel teamleiders als medewerkers de prestaties van hun wijkteam als ruim voldoende tot goed. Slechts over de prestaties van een enkel team wordt door de betrokkenen minder positief geoordeeld.

Samenwerken
De belangrijkste factor is de mate waarin het team doelgericht samenwerkt. Daarnaast spelen aanwezige faciliteiten, zoals werkplekken en ICT, een rol. Opvallend is dat bijna de helft van de teams negatief oordeelt over deze faciliteiten. Wanneer het gaat om een doelgerichte samenwerking in het team speelt de leidinggevende een belangrijke rol. Een dergelijke samenwerking blijkt bovendien gemakkelijker te bereiken in kleinere teams.

Onderzoek herhalen
De onderzoekers willen het onderzoek naar het functioneren van de wijkteams de komende jaren te herhalen, zodat inzicht ontstaat in hoe de wijkteams zich ontwikkelen. Het onderzoek maakt deel uit van het EUR Research Excellence Initiative Research programme 2016-2020: The State of Local Welfare: Devolution of welfare state arrangements and the implementation, organization and management of welfare services.

Meer informatie

Marjolein Kooistra, mediarelaties FSW, (010) 408 2135 | M 06 83676038 |
E kooistra@fsw.eur.nl

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen