Multidisciplinair team komt met een langetermijnvisie voor covid

Pandemic and Disaster Preparedness Center
Pandemic center
Vrouw desinfecteert handen bij een zogenaamde zeepzuil in koopgoot Rotterdam
Iris van den Broek

‘Van bestrijden van een pandemie naar leven met een endemie’, zo heet het document dat experts van onder andere het Pandemic and Disaster Preparedness Center presenteren. Het advies? Een langetermijnvisie en structurele aanpassingen zodat onze samenleving beter is voorbereid op de grillen van de coronapandemie.

‘We kunnen nu concluderen dat covid niet meer helemaal weggaat’, aldus Arts Maatschappij & Gezondheid Anja Schreijer: ‘Structurele aanpassingen met meer vertrouwen in en verantwoordelijkheid bij de burger zijn daarom nodig om onze maatschappij robuuster te maken.’

Het Pandemic and Disaster Preparedness Center (PDPC), een initiatief van het Erasmus MC, de EUR en de TU Delft, faciliteerde daarom een discussiebijeenkomst met als doel een langetermijnvisie op te stellen. Hierbij waren experts uit zowel de (bio)medische– en sociale wetenschappen aanwezig, waaronder PDPC–trekkers Marion Koopmans, Anja Schreijer en Bas Kolen, als ook maatschappelijke partners.

Continue strijd

‘De afgelopen maanden bevonden we ons in een continue strijd met covid, waardoor er steeds abrupt gereageerd moest worden op de nieuwe ontwikkelingen van het virus. Dat vraagt erg veel van de samenleving. Winkels die opeens dicht moeten en artiesten die shows moeten afzeggen’, zegt Schreijer.

Volgens Koopmans moeten we er rekening mee houden dat het nog even duurt voordat covid onderdeel is geworden van de ‘normale’ wintervirussen: ‘Vanuit virologisch perspectief zullen we in de tussentijd nog een aantal kleinere of grotere golven zullen zien. Met structurele aanpassingen waar de hele maatschappij aan meewerkt kun je zorgen dat het virus zich al minder verspreidt voordat de nood het hoogst is. Hierdoor voorkomen we de noodzaak voor steeds extra ingrijpende maatregelen.’

Transitieteam

Makkelijker gezegd dan gedaan, geven de experts toe. Ze stellen voor om een transitieteam op te richten dat contstructieve voorstellen maakt voor de benodigde structurele aanpassingen. In het multidisciplinaire team zouden dan vertegenwoordigers vanuit o.a. de zorg, gedragswetenschappen, ethiek, economie en communicatiewetenschappen samenkomen.

Dit artikel is overgenomen van de website van het PDPC en geschreven door Maud Kok, Erasmus MC.

Door disciplines te overstijgen willen we effectief de paraatheid verbeteren van de zorg, digitale en fysieke infrastructuur, economie, openbaar bestuur en bevolking.

Het initiatief is ontstaan vanuit het Erasmus MC, de TU Delft en EUR en past binnen de Convergentie Alliantie, maar wij zijn een open initiatief. Uiteindelijk willen we dat er een gecoördineerde samenwerking is van onderzoekers, ook van andere universiteiten, naar de vraag hoe pandemieën en rampen zijn te voorkomen, en als die niet helemaal te voorkomen zijn, hoe het beste kan worden gehandeld. Dit is een zeer complexe vraag, die alleen beantwoord kan worden met een breed scala aan vakexpertises, dataverzamelingsmethodes en analysetechnieken. De PDPC speelt een cruciale verbindende rol. Door disciplines te overstijgen willen we effectief de paraatheid verbeteren van de zorg, digitale en fysieke infrastructuur, economie, openbaar bestuur en bevolking. Zo’n aanpak vereist langjarige investeringen.
Lees het volledige interview met Pearl Dykstra

Pearl Dykstra

hoogleraar Empirische Sociologie

Meer informatie

Het visiedocument is te vinden op de website van het PDPC.

Gerelateerde content
Peter van Bergeijk geeft adviezen hoe we als samenleving beter voorbereid de volgende pandemie kunnen aanvliegen. 
Peter van Bergeijk - 2021
Dit kenniscentrum van Erasmus MC, TU Delft en de EUR brengt topwetenschappers met kennis van pandemische dreigingen samen.
Het Nieuwe Bouwen in Rotterdam
Gerelateerde links
Lees meer over onze impact in tijden van corona

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen