Nieuw seizoen Studio Erasmus is weer van start

Studio Erasmus
Arie Kers - Studio Erasmus

Afgelopen week is het nieuwe seizoen van Studio Erasmus van start gegaan. De opnames waren in Theater Rotterdam, waar een klein publiek live kon meekijken. Die zagen onder meer hoe verschillende onderzoekers gepassioneerd over hun werk vertelden en ook kregen zij een mini-college over de corona app van de gemeente Rotterdam. De verschillende fragmenten zijn nu terug te zien.

De aflevering van Studio Erasmus is de eerste sinds februari, omdat in de eerste maanden van de coronacrisis de talkshow niet door kon gaan. Een beperkt aantal toeschouwers mocht -coronaproof- in Theater Rotterdam de opnames bijwonen. Simone Dalm, een van de winnaars van de Research Price 2020, vertelde over haar onderzoek om kanker beter te kunnen opsporen en te behandelen. Eveline Crone sprak over wat haar fascineert in het onderzoek naar de hersenen van pubers.

Mini-college over corona-app

In een mini-college, gehost door het Rotterdamse online tijdschrift Vers Beton, uitte media onderzoeker Jiska Engelbert haar scepsis over de nieuwe corona-app SpotR van de gemeente Rotterdam. Deze app moet helpen drukke plekken in kaart te brengen. De intentie en de dataveiligheid stelt Engelbert niet in twijfel, maar ook anonieme data moet wel verantwoordelijk worden gebruikt in haar ogen: “Je ziet dat de stad de grote bedrijven achternagaat en de stad gaat zien als canvas voor consumptie en vertier.”

Boek over Simone de Beauvoir

Hoogleraar filosofie Ruud Welten schreef het boek ‘Wie is er bang voor Simone de Beauvoir?’. Een boek dat gaat over het leven en werk van filosofe De Beauvoir, bekend van het invloedrijke werk ' De tweede sekse'. Volgens Welten is de thematiek nog steeds relevant, omdat de maatschappij nog steeds vooral een mannelijk perspectief heeft. “De onderdrukking van vrouwen is niet het probleem van vrouwen, maar een probleem van onze samenleving”, stelt hij.

Muzikale intermezzo’s werden voorzien door Bonno Getz.

Professor
Professor
prof.dr. Ruud Welten
Onderzoeker
dr. Jiska Engelbert
Onderzoeker
dr. Simone Dalm
Meer informatie

Bekijk de interviews en andere fragmenten hier terug

Gerelateerde content
 Drie nieuwe podcasts en video’s van Studio Erasmus: technologische vernieuwingen in de zorg, vakantie in coronatijd en de juridische impact van digitalisering.
Erwin Kompanje en Michaéla Schippers kritisch over coronamaatregelen in Studio Erasmus Podcast.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen