Nieuwe master ‘Governance of Migration and Diversity’ speelt in op actualiteit

Nieuwe master ‘Governance of Migration and Diversity’ speelt

De Erasmus Universiteit Rotterdam, de Universiteit Leiden, de TU Delft  hebben het initiatief genomen voor een nieuwe master Governance of Migration and Diversity. De interuniversitaire master, die per september 2016 start, richt zich op de vraag hoe beleid, politiek en organisaties omgaan met migratie en diversiteit. De nieuwe master wordt voor het eerst gepresenteerd tijdens de Erasmus Master Open Dag op donderdag 26 november 2015 op de Erasmus Universiteit Rotterdam. ​

In de multidisciplinaire master Governance of Migration and Diversity wordt kennis uit de sociologie, bestuurskunde, geschiedenis, ontwikkelingsstudies en urban studies integreert. Coördinator Dr. Peter Scholten: “Dit is hét moment om een nieuwe master te lanceren die zich richt op de vraag hoe beleid, politiek en organisaties omgaan met migratie en diversiteit. Er is grote behoefte aan kennis en vaardigheden om deze grote maatschappelijke vragen het hoofd te kunnen bieden. Deze opleiding biedt studenten de unieke mogelijkheid om les te krijgen van toponderzoekers uit verschillende betrokken disciplines van de drie universiteiten.”

De master leidt studenten op tot diverse functies in het domein van migratie en diversiteit. Hieraan is grote behoefte aan bij overheidsorganisaties en NGO’s, maar ook bij private organisaties op lokaal, nationaal en internationaal niveau.

Programma 
In het Engelstalige masterprogramma bestuderen studenten de oorzaken en maatschappelijke implicaties van migratie en diversiteit. Ook ontwikkelen ze professionele vaardigheden voor de omgang met migratie en diversiteit (‘governance’) in diverse organisaties en in politiek en beleid. Actuele vraagstukken, maar ook de bredere historische en internationale context krijgen een plaats in het onderwijsprogramma. 
De master bestaat voor de helft uit vakken die studenten gezamenlijk volgen aan de drie universiteiten. Voor de andere helft bestaat de master uit vakken die specifiek zijn voor de masteropleidingen die participeren in dit gezamenlijke programma. Dat zijn de masters SociologieBestuurskunde International Relations and Development (ISS) (allen Erasmus Universiteit) en Geschiedenis (Leiden).

Uiteindelijk studeren studenten af in het vakgebied waarvoor zij zich hebben ingeschreven, dus bijvoorbeeld als MSc in Bestuurskunde met de specialisatie Governance of Migration and Diversity. Ook in Leiden bij de master Geschiedenis wordt de master in september 2016 ingevoerd. De TU Delft participeert met het vak Urban Studies, Diversity & Design. Na 3 jaar wordt onderzocht of de master zelfstandig geaccrediteerd kan worden, of dat de huidige structuur van masterspecialisaties wordt voortgezet.

Gezamenlijk initiatief 

De master is een gezamenlijk initiatief van de Erasmus Universiteit, de Universiteit Leiden en de TU Delft. In Leiden coördineert prof.dr. Marlou Schrover de geschiedenis track, in Delft, Urban Studies & Design, zijn dr. Reinout Kleinhans en prof.dr. Maarten van Ham betrokken; vanuit ISS zijn prof.dr. Des Gasper, dr. Mahmood Messkoub, dr. Helen Hintjens, dr. Roy Huijsmans en collegae betrokken bij het Migration and International Development deel; en aan de Erasmus Universiteit zijn sociologen Prof.dr. Godfried Engbersen, dr.Arjen Leerkes en dr. Erik Snel en bestuurskundigen Rianne Dekker, MSc en dr. Peter Scholten betrokken bij de ontwikkeling van de master. De Erasmus Universiteit zal de overall coördinatie voeren.

 

Meer informatie

Presentatie dr. Peter Scholten 26.11 | 20.15-20.45 | T 3-31 (Mandeville Building)

Erasmus Master Open Dag | 18.00-22.00 uur | donderdag 26 november 2015 | 

Marjolein Kooistra, mediarelaties FSW | 010 408 2135 | kooistra@fsw.eur.nl