College volgen in hartje zomer: jubileumeditie Pre Academic Programme

Aanschuiven in de collegebanken terwijl de meeste introductieweken nog moeten beginnen: zo’n 250 eerstejaarsstudenten doen dat op maandag 14 augustus 2017. Zij volgen het Pre Academic Programme dat hen goed voorbereid aan hun studie laat beginnen. Tijdens deze jubileumeditie doen voor het eerst ook studenten van het Erasmus University College en Gezondheidswetenschappen mee.

Pre Academic Programme 2016

De overstap van de middelbare school naar de universiteit is voor veel aankomende studenten niet gemakkelijk. Zo telt de Erasmus Universiteit bijvoorbeeld relatief veel zogenoemde eerstegeneratiestudenten: de eersten uit de familie die een academische opleiding volgen. En dat terwijl het door het leenstelsel belangrijker is geworden om direct een goede start te maken.

Om studenten warmgedraaid – en met een voorsprong – aan hun studie te laten beginnen organiseert de Erasmus Universiteit voor de vijfde keer het Pre Academic Programme van maandag 14 augustus tot en met donderdag 17 augustus. Deelname is vrijwillig; dat zegt dus wel iets over de motivatie van de deelnemers

Studiesucces
Onder het motto ‘Master your future’ leren eerstejaarsstudenten tijdens het intensieve vierdaagse programma hoe ze de kans op studiesucces kunnen vergroten. Het gaat om optimaal presteren, de regie in eigen handen nemen en effectief leren studeren. Daarnaast maken de studenten kennis met de academische cultuur en vooral ook met elkaar, om zich zo snel thuis te kunnen voelen, nog vóór de start van de Rotterdamse introductieweek (Eurekaweek) op 21 augustus.

Het Pre Academic Programme bevat colleges, workshops en opdrachten, zoals het schrijven van hun afstudeerspeech in 2020. Rector magnificus prof.dr. Huibert Pols reikt de diploma’s uit op donderdag 17 augustus.

Nieuwe deelnemers
Aan de unieke training doen dit jaar circa 250 studenten mee. Nieuw dit jaar zijn Nederlandstalige studenten van het Erasmus University College (EUC) en studenten van de opleiding Gezondheidswetenschappen. Studenten Geneeskunde, Rechtsgeleerdheid, Fiscaal Recht, Criminologie of uit het Mr.drs-programma konden al langer meedoen.

Het Pre Academic Programma past in de onderwijsstrategie van de Erasmus Universiteit. Die aanpak kenmerkt zich door activerend onderwijs met goede studiebegeleiding voor een succesvolle studiecarrière.

“Vergelijk een studie met het lopen van een marathon”, zegt Gerard Hogendoorn, coördinator aansluiting VWO-WO en initiator van het Pre Academic Programme. “Je moet warmgedraaid aan de start van zo’n marathon verschijnen. Succesvol studeren is meer dan alleen goede cijfers halen. Daarom leren we studenten goed communiceren en samenwerken en bieden we ze de mogelijkheid een netwerk op te bouwen.”

Alle info op deze site.

Publicatiedatum: 7 augustus 2017