Organisaties kunnen zelf bevlogenheid en prestaties van medewerkers vergroten

Organisaties kunnen zelf bevlogenheid en prestaties van

Organisaties kunnen succesvol de bevlogenheid en prestaties van medewerkers vergroten door hierop gerichte trainingen aan te bieden. Dat concludeert arbeids- en organisatie psycholoog Jessica van Wingerden in haar proefschrift. Ondanks de digitalisering en robotisering maken bevlogen medewerkers die vanuit passie en energie werken het verschil in organisatie: het leidt tot een goede kwaliteit van dienstverlening, hoge productiviteit en vernieuwing, goede prestaties, maar ook tot meer organisatiebetrokkenheid en klantloyaliteit. Van Wingerden promoveert donderdag 16 juni 2016 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

Bevlogen aan het werk zijn is niet voor alle medewerkers vanzelfsprekend. Bevlogenheid ontstaat uit een optimale balans tussen wat energie vraagt in het werk (job demands) en wat medewerkers energie geeft in het werk (resources). Zowel het management als medewerkers kunnen hun bevlogenheid bevorderen door te werken aan deze balans. Het is aan de leidinggevenden om te bijvoorbeeld zorgen voor realistische taakeisen, ontwikkel-mogelijkheden en uitdagingen in het werk. Medewerkers kunnen bijvoorbeeld uit zichzelf feedback vragen aan klanten of de leidinggevende vragen naar mogelijkheden om mee te werken aan projecten waarin zij interesse hebben.

Combinatie 
Van Wingerden toetste Job Demands-Resources trainingengericht op het vergroten van persoonlijke resources, het optimaliseren van de balans tussen job demands en resources in het werk (job crafting) en de combinatie van beiden. De effecten bleken het sterkst (zowel een toename van bevlogenheid als prestaties van medewerkers) bij de gecombineerde training. Deelnemers aan deze training werkte eerst aan het vergroten van het vertrouwen in het eigen kunnen in het werk waardoor ze beter in staat waren om het beste uit het werk te halen. Ook bleken de effecten van de training gericht op het optimaliseren van de balans tussen job demands en resources in het werk   zowel kort na afloop significant, als ook een jaar later. Daarmee blijkt dat de effecten duurzaam zijn en dat werken aan bevlogenheid in organisaties door de inzet van trainingsinterventies loont.

JD-R Interventies onderzocht binnen de dissertatie (a,b &c)

 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen