Peter Kavelaars over de Panama Papers

Peter Kavelaars over de Panama Papers

Een firma in Panama, Mossack Fonseca & Co, zet voor klanten geld weg in belastingparadijzen. De Panama Papers zijn documenten die laten zien hoe en door wie miljarden worden weggesluisd. De onthullingen van deze Panama Papers zorgen ook in Nederland voor geschokte reacties. In de afgelopen jaren zijn er door dezelfde organisatie van onderzoeksjournalisten al meerdere onderzoeken gedaan, o.a. naar bedrijven in belastingparadijzen (onder de naam Offshore Leaks), naar spaarrekeningen in Zwitserland (Swiss Leaks) en naar belastingontwijking via Luxemburg (Lux Leaks). Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie aan Erasmus School of Economics, geeft zijn mening in verscheidene media. 

‘De afgelopen jaren is er veel te doen geweest over het ontduiken van belasting. Dat ging dan voornamelijk om situaties waarbij men probeerde, door gebruik te maken van fiscale wetgevingen en verdragen, constructies op te zetten om belasting te ontduiken. Maar hier lijkt het er op dat er simpelweg vermogen onzichtbaar gemaakt wordt voor de buitenwereld en de fiscus, en dat men dit vermoedelijk ook niet meldt aan de fiscus. Dan hebben we het echt over fraude.’ Aldus Kavelaars bij BNR Nieuwsradio.

Volgens fiscalisten is het tegenwoordig verleidelijk om belasting te ontduiken. ' De slager om de hoek weet dat hij van de fiscus niet veel heeft te vrezen. Een gemiddelde mkb'er wordt eens in de 20 of 25 jaar gecontroleerd.' Aldus Kavelaars in Het Financieele Dagblad. 

Meer informatie

Klik hier om het volledige fragment te beluisteren bij BNR Nieuwsradio, d.d. 4 april 2016.
Klik hier om het volledige fragment te bekijken bij RTL Nieuws, d.d. 4 april 2016.

Zie hieronder voor het artikel zoals verschenen in het Financieele Dagblad, d.d. 6 april 2016.