Poetins inspiratie – de basis van de Russische politiek

Poetins inspiratie – de basis van de Russische politiek

Wat drijft Poetin? Waar komt hij vandaan? En is hij echt zo machtig als hij lijkt?

De meesten kennen de Russische president vooral als die ondoorgrondelijke man met zijn macho imago, zo nu en dan de confrontatie met het Westen zoekend. Zijn buitenlandpolitiek lijkt erop gericht zijn land een plek (terug) op het wereldtoneel te bezorgen, met een hoofdrol voor Rusland en Eurazië. Met als (voorlopige) uitkomsten; militaire interventies in Oekraïne – de annexatie van de Krim – en Syrië, een sterk nationalistisch beleid gericht tegen o.a. het Westen en de LGBT-gemeenschap, en beleid dat zeer pro-gezin is.

Waar haalt Poetin zijn inspiratie vandaan? Wat zijn de belangrijkste concepten van zijn favoriete Russische denkers Solovyov, Berdyaev en Ilyin? In hoeverre is er echt sprake van invloed op Poetin? Welke andere ideeën liggen er aan de basis van de huidige Russische politiek? En welk Rusland streeft Poetin na?

Professor Evert van der Zweerde geeft in deze Engelstalige lezing antwoord op deze en andere vragen. Evert van der Zweerde is hoogleraar Sociale en Politieke Filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is een expert in Russisch filosofie en een frequente bezoeker van Rusland sinds 1984.

Poetins inspiratie – de basis van de Russische politiek is een samenwerking van Studium Generale en het NGIZ (Nederlandse Genootschap voor Internationale Zaken).

Meer informatie

Dit is een Engelstalige lezing. Toegang is gratis, reserveren aanbevolen. Reserveren kan hier.

Let op: reserveringen blijven geldig tot 15 minuten voor aanvang van het programma. Hierna vervallen de overgebleven reserveringen, om anderen die geïnteresseerd zijn om het programma bij te wonen en niet hebben gereserveerd/kunnen reserveren de mogelijkheid te bieden bij dit programma aanwezig te zijn. (afhankelijk van beschikbaarheid)