Proefdieren en medicijnontwikkeling: succes niet verzekerd

Proefdieren en medicijnontwikkeling: succes niet verzekerd

Bij het testen van nieuwe geneesmiddelen blijkt in de praktijk dat het merendeel van de medicijnen wel werkt bij proefdieren en niet, of niet goed, bij mensen. Hoe komt dat toch? In het Wetenschapscafé op maandag 25 januari 2016 zal prof. dr. Rob Willemsen, hoogleraar functionele neurogenetica van het Erasmus MC, proberen die vraag te beantwoorden

Wetenschappers gebruiken dierproeven om inzichten te verkrijgen in het ontstaan en verloop van ziekteprocessen. De volgende stap is om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen en te testen op proefdieren naar veiligheid en de juiste werkzaamheid. Binnen het Erasmus MC worden hiervoor proefdieren gebruikt zoals muizen, ratten en zebravissen. In de praktijk blijkt dat het merendeel van de medicijnen wel werken bij proefdieren en niet, of niet goed, bij mensen. Hoe komt dat toch?

In zijn lezing tijdens het Wetenschapcafé zal prof. dr. Rob Willemsen, verbonden aan de afdeling Klinische Genetica van het Erasmus MC, proberen die vraag te beantwoorden. Zelf gebruikt hij muizen en zebravissen voor zijn onderzoek. Aan de hand van zijn eigen onderzoek naar een werkend medicijn voor het fragiele X syndroom, de meest voorkomende erfelijke verstandelijke beperking bij de mens, zal hij dit illustreren met voorbeelden uit de praktijk.

Meer informatie

www.wetenschapscafe.nl

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen