Prof. Lindenbergh over smartengeld: 'De grootste winst is erkenning van het leed'

Nieuws
Prof. mr. Siewert Lindenbergh

De laatste jaren vinden rechters dat de smartengeldbedragen in Nederland te lang op hetzelfde niveau zijn gebleven. Recent zijn bedragen toegekend van 200.000 tot 250.000 euro.

Prof. mr. Siewert Lindenbergh vindt dat een goede ontwikkeling. “De grootste winst is erkenning van het leed en de waardering van dat leed in geld. Rechters zijn lange tijd bescheiden en terughoudend geweest. Ze beseffen dat ze met de tijd mee moeten en laten dat ook zien.” Ook was prof. Lindenbergh te horen op BNR Nieuwsradio, waar hij tevens sprak over smartengeldbedragen. 

Professor

Siewert Lindenbergh

CV

Siewert Lindenbergh (Middelburg, 1964) is als hoogleraar privaatrecht verbonden aan de Erasmus School of Law van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij publiceert vooral op het gebied van het aansprakelijkheids- en schadevergoedingsrecht, onder meer over personenschade, doorwerking van mensenrechten in het vermogensrecht, arbeidsongevallen en beroepsziekten, schadebegroting. Naast zijn universitaire functie is hij rechter-plaatsvervanger in de Rechtbank Noord-Holland en in de Rechtbank ’s-Gravenhage en raadsheer-plaatsvervanger in het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Voorts is hij plaatsvervangend voorzitter van de Commissie van het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Voor zijn komst in 2005 naar Rotterdam werkte Lindenbergh vanaf 1991 als universitair docent en vanaf 1998 als universitair hoofddocent aan de Universiteit Leiden, waar hij in 1998 cum laude promoveerde op de dissertatie Smartengeld

Meer informatie
Gerelateerde content

Prof. Lindenbergh over smartengeld: 'De grootste winst is erkenning van het leed'

Op woensdag 16 januari verscheen een artikel over de ontwikkeling van de hoogte van het smartengeld.

Prof. Lindenbergh over affectieschade: “Je kunt het niet in geld uitdrukken"

Op vrijdag 4 januari verscheen een artikel over de nieuwe affectieschade-regeling naar aanleiding van vuurwerkongevallen.

Prof. mr. Siewert Lindenbergh positief over nieuwe Wet Affectieschade

Prof. mr. Siewert Lindenbergh reageert in een artikel van Risk & Business op de nieuwe Wet Affectieschade.
Gerelateerde opleiding

Commercieel Privaatrecht

Post-master in Commercieel Privaatrecht: De uitgelezen kans kennis en verdieping op academisch niveau op te doen én de LL.M. titel te behalen in 1,5 jaar.

Dubbele master Privaatrecht & Aansprakelijkheid en Verzekering

Master Double Degree Programme Privaatrecht & Aansprakelijkheid en Verzekering: Grondige verdieping in privaat-, aansprakelijkheids- én verzekeringsrecht.

Master Privaatrecht | Commercieel Vermogensrecht

Een goed carrièreperspectief? Onderwijs dat gericht is op de praktijk? Ben jij breed geïnteresseerd in o.a. contractenrecht, goederenrecht en procesrecht?
Gerelateerde links
Sectie Burgerlijk recht

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen