Prof. Roel de Lange bij rondetafelgesprek over Verzamelwet Brexit in Tweede Kamer

Prof. Roel de Lange, hoogleraar Staatsrecht, sprak bij een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over het regeringsvoorstel Verzamelwet Brexit. Het gesprek werd gelivestreamd en bracht veel reacties teweeg.

Het Nederlandse kabinet wil een noodwet invoeren om direct maatregelen te nemen als het Verenigd Koninkrijk afkoerst op een harde brexit zonder deal met de Europese Unie. Zo is er in de Verzamelwet Brexit een ‘ministeriële regeling’ opgenomen waarmee een minister op eigen gelegenheid van de wet mag afwijken. ‘Ongebruikelijk en ongewenst,’ stelt prof. De Lange. Het kabinetsvoorstel om wetgevende bevoegdheden in voorkomende gevallen exclusief aan de minister af te staan, is volgens prof. De Lange tevens in strijd met de grondwet.

Volgens prof. de Lange zijn er voldoende alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan de algemene regel van bestuur die eerst wordt ‘voorgehangen’ bij het parlement en waarover ook de Raad van State moet oordelen.

Meer informatie

Het rondetafelgesprek (op 5 december) is hier terug te kijken. Tevens verscheen prof. De Lange ook in artikelen van het FD en AD. Lees hier het artikel terug van het FD en hier het artikel van het AD.

Gerelateerde links
Brexit

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen