Erasmus School of Law
Nieuws

Professor Lindenbergh bij EenVandaag over hoogte smartengeld

Prof. mr. Siewert Lindenbergh was op 8 januari jl. te gast in de uitzending van actualiteitenprogramma EenVandaag. Onderwerp van de reportage waren de steeds hogere bedragen van smartengeld die rechters aan slachtoffers toewijzen.

De hoogte van het smartengeld in Nederland stijgt weliswaar; in vergelijking met andere landen loopt ons land nog steeds achter, aldus prof. Lindenbergh. ‘Als je kijkt naar het smartengeld in Duitsland en Engeland, dan liggen die veel hoger dan de Nederlandse bedragen. Maar dat komt volgens mij door het feit dat het smartengeld daar al langer in ontwikkeling is, die bedragen zijn meer bij de tijd gebleven. In Nederland heeft het smartengeld lang stilgestaan. Daar komt nu verandering in.’

Tijdens het interview sprak prof. Lindenbergh eveneens over andere mogelijke redenen waarom Nederlandse rechters terughoudend zijn over het uitkeren van smartengeld. Misschien heeft het ook te maken met de calvinistische inslag die Nederlandse rechters hebben, aldus de hoogleraar.

‘Het hoogste smartengeldbedrag dat in Nederland ooit door een rechter werd toegewezen, bedraagt €200.000,-. Dit is tweemaal gebeurd. Eenmaal ging het om een geval waarbij een man ’s nachts een Molotovcocktail in zijn bed gegooid kreeg, waardoor hij in zeer ernstige mate verbrand is. Bij de tweede zaak ging het om een medische fout: een diagnose van kanker werd gemist, waardoor de desbetreffende mevrouw kort daarop is overleden.”

U kunt het hele interview raadplegen op de website van EenVandaag.

Professor