Succesvol theatercollege op Erasmus Universiteit

Succesvol theatercollege op Erasmus Universiteit

De vakjury van het Nederlands Theater Festival selecteerde ‘In Search of Europe’ (Nederlands: De Man door Europa)  als een van de beste voorstellingen van 2016. Het jurycommentaar luidt: “Lucas De Man maakte een reis door Europa, in zeventien steden interviewde hij denkers en visionairen die staan voor verandering. Via documentair videomateriaal haalt De Man in het theater een wereld aan ideeën binnen, aanstekelijk gebracht in een essayistische vorm." De voorstelling is op dinsdag 24 mei te zien op de Erasmus Universiteit Rotterdam. Na afloop spreekt De Man met Hans Trapman, emeritus bijzonder hoogleraar Cultuurgeschiedenis (ESHCC).

Klik HIER voor een stukje college van De Man.

De voorstelling is Engels gesproken.

Meer informatie over de voorstelling

<iframe id="widget2" src="https://www.youtube.com/embed/Hs1VB-gQNR0?enablejsapi=1" frameborder="0" width="775" height="436"></iframe>

Voor In Search of Europe ging Lucas de Man op zoek naar onze Europese generatie van nu. Wie zijn de visionairs? Hoe zien zij onze tijd en samenleving? Waar staan ze in verhouding tot de huidige hot issues als new democracy, (the enclosure of) the commons en Europa. Hoe denken zij dat het anders kan? En nog belangrijker, wat doen ze?

Op zijn reis interviewde De Man meer dan twintig creatieve professionals die proberen de maatschappij waarin ze leven vorm te geven. Wat opviel is dat er een nieuwe generatie aan het opstaan is in Europa  die klaar is om voor verandering te strijden. Geïnspireerd door deze reis maakte Lucas een theatraal reisverslag In search of Europe.

In het theatercollege plaatst Lucas De Man de transitie waarin ons continent zich bevindt tegenover de vorige allesbepalende kantelperiode: de omslag van Middeleeuwen naar Renaissance. Destijds stond er met onder andere Erasmus, Thomas More en Luther in slechts zeventig jaar tijd een generatie visionairs op, die met haar ideeën de basis legde voor het Europa dat wij nu kennen. Hoe zit dat nu?

Interviews
Ze spraken zowel historici over de grote ‘oude’ creatieve denkers en makers zoals Jheronimus Bosch, Erasmus, Thomas More en Luther als hedendaagse creators: kunstenaars, denkers en sociaal creatieve personen in de breedste zin van het woord die allen bezig zijn met hun zoektocht naar nieuwe manieren van samen-leven in deze tijden van veranderingen.
Hiermee plaatst De Man de tijd waarin ons continent nu zit naast de vorige allesbepalende overgangsperiode: die van de middeleeuwen naar de renaissance. Destijds stond er in slechts zeventig jaar tijd een generatie visionairs op die met haar ideeën de basis legde voor het Europa van nu. Nu neemt Lucas je mee langs de belangrijkste inzichten en strijdpunten van een nieuwe generatie Europeanen.

Na de voorstelling voert Lucas de Man een gesprek met Hans Trapman, een van de geïnterviewde wetenschappers uit de voorstelling. Trapman is bijzonder hoogleraar Cultuurgeschiedenis (emeritus) aan de Erasmus School of History, Culture and Communication. Gespecialiseerd op het gebied van de intellectuele geschiedenis van ca. 1500 tot 1700. Centraal in zijn studie staat het gedachtengoed van Desiderius Erasmus, wat zich onder andere heeft geuit in het boek ‘Wijze Dwaasheid. Vijfhonderd jaar Lof der Zotheid’.

De voorstelling De Man Door Europa is onderdeel van In Search of Europe. Discovering the Self. Dit project wordt geproduceerd door Het Zuidelijk Toneel en Stichting Nieuwe Helden en komt tot stand i.s.m. verschillende (internationale) partners.

Links

Meer informatie

Voor kaartverkoop klik hier

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen