‘Tolereren ongelijkheid grootste fout sinds het communisme’

Tolereren ongelijkheid grootste fout sinds het communisme’

Het tolereren van ongelijkheid is de grootste fout van de mensheid sinds het communisme. De winst van globalisering en technologie moet gelijk worden verdeeld. Dat zei minister Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, tijdens de Opening Academisch Jaar van de Erasmus Universiteit Rotterdam op maandag 29 augustus 2016. De universiteit maakte ook bekend vijftig studentvluchtelingen in staat te stellen in Rotterdam te gaan studeren en een double degree-programma te starten met Codarts en Willem de Kooning Academie.  

Gastspreker Lilianne Ploumen, ook alumna van de Erasmus Universiteit, ging in haar speech op het aanpakken van ongelijkheid als gevolg van globalisering. De ‘winnaars’ in de wereld zijn de globale elites en de opkomende landen, maar er zijn ook ‘verliezers’: de 10 procent armste mensen ter wereld en de middenklasse in Westerse landen. Ploumen noemde ongelijkheid de grootste fout van de mensheid sinds het communisme. "We moeten ervoor zorgen dat de winst van globalisering en technologie eerlijk worden gedeeld. Als we daarin falen, zal het verzet tegen open samenlevingen toenemen.” 

Om globalisering een succes te laten worden, moeten academici en politici samen werken, aldus Ploumen. "We zorgen ofwel dat globalisering voor iedereen werkt, of we krijgen nationalisering – iets wat voor niemand werkt.”

Digitalisering
Thema van de Opening was ‘Meeting tomorrow’s challenges’. Collegevoorzitter Kristel Baele noemde in haar rede globalisering als één van de uitdagingen waar we mee worden geconfronteerd. Volgens haar moeten universiteiten de leiding nemen in het oplossen van dergelijke problemen. Daarbij ging ze in op twee specifieke thema’s: het grote belang van onderwijs (naast onderzoek) op de universiteit en de gevolgen van de oprukkende digitalisering. De Erasmus Universiteit is volgens Baele goed in staat om beiden goed te beantwoorden. “Ondernemerschap zit in ons DNA en heeft ons in een uitstekende positie gebracht om de uitdagingen van morgen het hoofd te bieden.” 

Rector magnificus prof.dr. Huibert Pols tenslotte ging aan de hand van naamgever Erasmus (2016 is het Erasmusjaar) in op de onderwijsplannen van de Erasmus Universiteit. Zo startten de Erasmus Universiteit, Codarts en Willem de Kooning Academie gezamenlijk een double degree programma om ‘artist-scientists’ op te leiden. Daarnaast wil de universiteit plek gaan bieden aan vijftig student-vluchtelingen. 

Tijdens de Opening Academisch Jaar werden ook de academische prijzen uitgereikt en stond student William Klaver ‘in the spotlight’, met zijn project om volleybal te promoten onder kinderen in Rotterdam. 

Alle speeches en foto’s op www.eur.nl/opening 

Foto William Klaver
Foto William Klaver
Foto RM Huibert Pols
Foto RM Huibert Pols
Foto Cortege
Foto Cortege
Foto President Kristel Baele
Foto President Kristel Baele
Foto Education Prize
Foto Education Prize
Meer informatie

Persvoorlichting Erasmus Universiteit Rotterdam, 010 4081216 of press@eur.nl

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen