UNL ondersteunt gebruik van Rights Retention Strategy

People working together pointing at paper

Om onderzoekers verder te ondersteunen bij Open Access publicatie heeft UNL ermee ingestemd juridische en financiële steun te garanderen voor auteurs die worden gefinancierd door cOAlition S organisaties en hun publicaties Open Access beschikbaar maken met behulp van de Rights Retention Strategy (RRS) - een  Green Open Access-route conform Plan S. Dit betekent dat onderzoekers, verbonden aan Nederlandse universiteiten, voor wie Gold Open Access en uitgeversdeals geen optie zijn, gebruik kunnen maken van de RRS-route en daarbij ondersteuning krijgen op nationaal niveau. 

Onderzoeksfinanciers die onderdeel zijn van cOAlition S, zoals NWO en ZonMw, eisen onmiddellijke Open Access met een CC-BY licentie voor alle peer-reviewed, wetenschappelijke publicaties. Om aan deze voorwaarden te voldoen, hebben onderzoekers drie opties: 

  • Gebruik maken van een van de nationaal onderhandelde uitgeversdeals

  • Publiceren via een Open Access platform en betalen uit hun eigen onderzoeks- of afdelingsbudget; 

  • Gebruik maken van de Rights Retention Strategy. 

Auteurs dienen bij uitgevers vaak exclusieve licentieovereenkomsten te ondertekenen die beperken wat zij met hun onderzoeksresultaten kunnen doen, waaronder het Open Access beschikbaar maken van artikelen volgens de voorwaarden van hun onderzoeksfinanciers. Daarom heeft COAlition S de RSS ontwikkeld.  

De RRS stelt onderzoekers in staat voldoende intellectuele eigendomsrechten op hun werk te behouden om het Author Accepted Manuscript (AAM) Open Access te maken op het moment van publicatie (zonder embargo) met een CC-BY licentie of soortgelijke licentie. Met de RRS kunnen auteurs hun werk onmiddellijk na publicatie onder een CC-BY-licentie delen, zelfs als de uitgever beperkingen heeft opgelegd aan het delen van het werk. Om gebruik te kunnen maken van de RRS moeten onderzoekers bij het indienen van de publicatie aan de uitgever aangeven dat zij gebonden zijn door een ‘eerder contract’ van een financier. 

Veelgestelde vragen

De UKB Werkgroep Open Access heeft een FAQ ontwikkeld met als doel onderzoekers aan Nederlandse universiteiten te ondersteunen die voldoen aan de Open Access eisen van Plan S en gebruik willen maken van de RRS. 

Meer informatie

Voor meer informatie, ga naar Right Retention Strategy of neem contact op via openaccess.library@eur.nl.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen