Verslag: Bezoek Arboretum & Trompenburg Tuinen, masterclass bij Allianz en bij Holla Advocaten

November is een drukke maand voor de studenten van de master Aansprakelijkheid en Verzekering. In een week brachten zij een bezoek aan het Arboretum & Trompenburg Tuinen, aan Allianz en aan Holla Advocaten in Eindhoven. 

Op maandag 16 november werden de studenten van de master Aansprakelijkheid en Verzekering ontvangen door mr. A. van Hoey Smith van V&A Advocaten voor een college over werkgeversaansprakelijkheid. Dit college vond plaats op een bijzondere plek, namelijk in het theehuis in Trompenburg Tuinen & Arboretum. Dit is een bomen- en plantentuin in Rotterdam. Na een interessant college waarin mr. A. van Hoey Smith ook zijn ervaringen uit de praktijk met ons deelde, was het tijd voor een rondleiding door de tuin. Onder leiding van een deskundige gids, die tevens bekend was met het aansprakelijkheidsrecht voor bomen, kregen de studenten meer informatie over de verschillende bomen en planten die in de tuin groeiden. Hoewel het weer niet mee zat deze middag, vonden de studenten het erg geslaagd. De dag werd afgesloten met een heerlijke borrel in het theehuis waarbij de studenten nader kennis konden maken met de medewerkers van V&A Advocaten. 

Op dinsdag 17 november stond er een college Verzekeringsrecht bij Allianz op de planning. Voordat het college gegeven werd door Gerard Baak mochten de studenten aan de slag met een mediation casus onder leiding van een coach van Allianz. De studenten werden verdeeld in groepen, waarbij de ene groep de verzekeraar vertegenwoordigde en de andere groep het slachtoffer. Onder leiding van een mediator gingen de verschillende groepen om de tafel zitten. Na drie rondes van druk onderhandelen werd er uiteindelijk een schikking bereikt tussen de verzekeraar en het slachtoffer en was het alweer tijd voor de lunch. Het was voor de studenten de eerste keer dat zij een mediation casus hebben behandeld en dit was dan ook erg leerzaam. 

De collegeweek werd op donderdag 19 november beëindigd met een masterclass over medische aansprakelijkheid ten kantore van Holla Advocaten in Eindhoven. De studenten werden vriendelijk ontvangen op het kantoor met koffie en gebak. Na een korte introductie over het kantoor en een rondleiding door het gebouw nam mevr. mr. dr. R.P. Wijne ons mee in de wereld van de medische aansprakelijkheid. Tijdens het college kwamen met name de hoofdlijnen van dit rechtsgebied aan de orde. Voorafgaand aan de masterclass hadden de studenten een casus bestudeerd, die zij tijdens de masterclass na de middagpauze nader moesten uitwerken. De opdracht was om de voor- en nadelen van de civielrechtelijke procedure tegenover de tuchtrechtelijke procedure tegen elkaar af te wegen, gelet op de behoeften van de benadeelden uit de casus. Na deze leuke interactieve deelname sloot dhr. mr. C. Verberne af met enkele voorbeelden uit zijn praktijk. De studenten hebben het kantoorbezoek bij Holla Advocaten afgesloten met een borrel.