'Waartoe is de universiteit op aarde' met EUR-wetenschappers

'Waartoe is de universiteit op aarde' met EUR-wetenschappers

Er is felle kritiek op de bedrijfsvoering, op de financiering van onderzoek en op de kwaliteit van het onderwijs. Hoog tijd dus voor de vraag hoe het dan wel moet in de academische wereld. Daarvoor gaan we terug naar de tekentafel: waartoe is de universiteit op aarde? Met o.a. Wiep van Bunge, Willem Schinkel, Kelly Liket en Linda Duits.

De universiteit is verworden tot een koekjesfabriek, zeggen critici (variërend van de studenten in het Maagdenhuis tot de wetenschappers van Science in Transition). De organisatie zou enkel draaien om output en kwantiteit en bestuurders zijn het contact met de studenten en onderzoekers op de werkvloer kwijt. Maar is dat echt zo?

Vanavond kijken wetenschappers kritisch naar hun vakgebied, het instituut dat ze vertegenwoordigen en vooral ook: naar zichzelf. Ze bestijgen het podium voor een pitch over hun ideale universiteit, en gaan hierover met elkaar in debat. Een publiek gesprek over publicatiedruk, studentenaantallen, rendementen, valorisatie, impact, perverse prikkels en de staat van de geesteswetenschappen. En een zoektocht naar de universiteit van de toekomst.

Met:

  • Prof. dr. Willem Schinkel, bijzonder hoogleraar sociologische theorie (Erasmus Universiteit)
  • Dr. Linda Duits, zelfstandig onderzoeker populaire cultuur en genderstudies (Universiteit Utrecht)
  • Dr. Dap Hartmann, astronoom en universitair hoofddocent innovatie en ondernemerschap (TU Delft)
  • Dr. Kellie Liket, econoom en impactonderzoeker (Erasmus Universiteit)
  • Dr. Jonathan van ’t Riet, universitair docent communicatie (Radboud Universiteit)
  • Dr. Sarah de Rijcke, Science in Transition en Centrum voor Wetenschap & Techniek (Universiteit Leiden)

Met een minicollege door prof. dr. Wiep van Bunge (hoogleraar geschiedenis van de wijsbegeerte) over de geschiedenis van de universiteit, en hoe de academie al een aantal keer eerder een radicale gedaanteverwisseling onderging. En een reactie van Pauline van der Meer Mohr, voorzitter van het College van Bestuur van de Erasmus Universiteit. Gespreksleiding is in handen van Geert Maarse.

Na afloop, bij de borrel, draait Clublepop de meest academische verantwoorde platen uit zijn collectie.

Het Denkcafé is een maandelijks programma van Arminius en SG Erasmus. Op 15 april is het Denkcafé vanaf 20.00 uur live te volgen via de website van Arminius.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen