Wanneer wordt vogelgriep de volgende pandemie?

Het coronavirus zal niet de laatste pandemie zijn. Om de haverklap springen virussen over van het dierenrijk naar de mens. Pluimveehouders maken zich veel zorgen over vogelgriep die steeds vaker de kop op steekt. Volgens viroloog dr. Sander Herfst van het Erasmus MC kan dat virus ook gevaarlijk worden voor de mens. De vraag is niet zozeer of dit een nieuwe pandemie zal worden, maar wanneer. Sander Herfst legt het uit in een filmpje van de Universiteit van Nederland.

De afgelopen jaren zijn er steeds meer uitbraken van vogelgriep geweest. Dat komt onder meer doordat wij in Nederland de hoogste kippendichtheid van Europa hebben. Die kippen komen steeds vaker buiten, omdat we het belangrijk vinden dat ze een goed leven hebben. Besmette vogels vliegen over de kippen heen en droppen daar hun poep, waardoor de kippen ziek worden. Binnen 36 uur kan een hele stal doodgaan aan het virus.

Heel soms springt zo’n virus over naar de mens: “Meestal is dat een dead-end want zo’n virus is niet overdraagbaar van mens op mens. Om wel overdraagbaar te worden moet een virus zich aanpassen en helaas is dat precies wat het doet als het virus zich vermenigvuldigt.” Het virus muteert als het zich kopieert en als dat op de juiste wijze gebeurt, dan wordt het virus ook overdraagbaar van mens op mens met mogelijk een pandemie tot gevolg.

“In de wetenschap zijn we ervan overtuigd dat er een volgende pandemie komt. De vraag blijft alleen: wanneer”, zegt Sander Herfst. “Als de volgende vogelgriep een mengeling is van virussen, dan kan het meevallen. Omdat we al deels beschermd zijn. Maar als het een volledig nieuwe variant is en we dus nog helemaal geen bescherming hebben opgebouwd, dan kan het vele malen heftiger zijn.”

Sander Herfst legt uit wat er precies voor nodig is om een vogelgriep virus te muteren naar een virus dat ook van mens op mens overdraagbaar is.

Sander Herfst: Wordt de vogelgriep de nieuwe pandemie?

Gerelateerde content
In het onderzoek van Herfst worden de factoren bepaald die noodzakelijk zijn voor efficiënte overdracht van deze luchtwegvirussen tussen mensen.
Viroloog dr. Sander Herfst van het Erasmus MC heeft een Vidi-subsidie van 800.000 euro gekregen voor onderzoek naar de overdraagbaarheid van luchtwegvirussen.
Vidi-subsidie voor Sander Herfst

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen