Wereldgodsdienst islam gevarieerder dan men denkt

Wereldgodsdienst islam gevarieerder dan men denkt

De islam is een wereldgodsdienst die veel gevarieerder is dan buitenstaanders, en ook veel moslims, denken. In zijn nieuwste boek De islam. Een kleine geschiedenis biedt hoogleraar Geschiedenis van niet-westerse samenlevingen prof. dr. Dick Douwes (Geschiedenis) een genuanceerd beeld van deze religie. Hij behandelt onder andere de bronnen en rituelen, alledaags gelovig gedrag, migranten, en ook de moderne politieke islam.

De Islam is een kennismaking met de bronnen van de islam, met de rituelen, met de wetgeving, met de mystiek en het alledaagse gelovige gedrag, ook van migranten en kinderen van migranten. Daarnaast schetst Douwes de achtergrond van de moderne politieke islam, variërend van brede maatschappelijke tot radicale bewegingen.

De islam staat volop in de aandacht, vaak als een probleem. De opkomst van gewelddadige bewegingen als Al-Qa"ida en Islamitische Staat, de aanslagen op Charlie Hebdo en later in 2015 op uitgaansgelegenheden in Parijs - en daarvoor 9/11, Madrid en Londen, en in Nederland de moord op Theo van Gogh - dat alles heeft de reputatie van de islam geen goed gedaan. Ook in het debat over integratie wordt de islam vooral gezien als een belemmering. Voor de "gewone" moslim is het daarom lastig geworden om gewoon moslim te zijn in Nederland.

Meer informatie

Persvoorlichting, T (010) 408 1216 E press@eur.nl