Wetenschapscafé: Brein in brand

Wetenschapscafé: Brein in brand

Wat als ons eigen immuunsysteem onze hersenen aanvalt?  Dr. Maarten Titulaer, neuroloog en onderzoeker in het Erasmus MC, doet onderzoek naar het ontstaan van hersenaandoeningen door auto-immuunziekte. Hij is op maandag 21 maart 2016 de spreker in het Wetenschapscafé. 

Het afweersysteem is soms ontregeld, waardoor ons eigen lichaam wordt aangevallen wordt. De oorzaak van die plotselinge ontregeling in de hersenen is nog steeds vaak onbekend.

De afgelopen jaren zijn er wel meer dan tien verschillende antistoffen gevonden waarop ontregelde afweersystemen reageren. Elke antistof zorgt voor een net weer andere ziekte en leert ons de werking van het brein te doorgronden. We ontdekken op deze manier steeds meer over het ontstaan van veelvoorkomende aandoeningen, zoals schizofrenie, epilepsie of dementie. Deze herkenning is van groot belang voor de patiënt en de familie: de oorzaak van de ziekte wordt bekend en de behandeling kan gestart worden. Voorheen zouden deze patiënten zonder diagnose het ziekenhuis hebben verlaten.

Dr. Maarten Titulaer, neuroloog en onderzoeker in het Erasmus MC, doet onderzoek naar het ontstaan van hersenaandoeningen door auto-immuunziekte. In zijn onderzoek probeert hij te achterhalen welke eiwitten er nu precies worden herkend in de hersenen tijdens deze auto-immuunreactie. In de toekomst kan deze informatie duidelijkheid geven over waarom iemand epilepsie heeft en waarom anti-epileptica soms niet werken.

Ook met een column door Inge Janse. 

Over het Wetenschapscafé 
Tijdens het Wetenschapscafé wordt er onder het genot van een drankje geluisterd, gepraat en gediscussieerd. Het Wetenschapscafé is gebaseerd op het Café Philosofique, dan in 1992 in Frankrijk werd gestart door de filosoof Marc Sautet. Hij wilde een mogelijkheid creëren waar ‘de gewone man’ kon discussiëren over filosofie. In 2004 startte science4you in Rotterdam met het eerste wetenschapscafé in Nederland.