Willem de Koster benoemd tot hoogleraar Algemene Sociologie

Erasmus bridge

Of het nu gaat om coronamaatregelen, de EU of vaccinaties, steeds weer blijkt dat omstreden maatschappelijke thema’s bonte gezelschappen voor- en tegenstanders kennen. Om te begrijpen wat hen drijft, is het belangrijk om te achterhalen hoe ze zelf tegen deze kwesties aankijken. Dit is een centraal onderdeel van het onderzoek van cultuursocioloog prof. dr. Willem de Koster. Hij is per 1 maart 2021 benoemd bij de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) tot hoogleraar Algemene Sociologie, in het bijzonder Cultuursociologie.

De cultuursociologie richt zich op de manier waarop verschillende groepen tegen de wereld aankijken en hoe ze op basis daarvan handelen. De Koster onderzoekt hoe maatschappelijke conflicten over bijvoorbeeld de verzorgingsstaat of immigratie te begrijpen zijn, wat hun achtergronden zijn en hoe ze verband houden met politieke participatie, zoals stemgedrag.

Met zijn onderzoek wil De Koster daarnaast laten zien hoe en waarom burgers vaak zeer verschillend reageren wanneer ze worden geconfronteerd met dezelfde overheidsmaatregelen, voorlichtingscampagne of leefomgeving, zoals de samenstelling van hun buurt.

De Kosters onderzoek kenmerkt zich door interdisciplinaire samenwerkingen die inzicht bieden in uiteenlopende hedendaagse vraagstukken, zoals wantrouwen in de politiek, opvattingen over de Europese Unie, meningen over sociale zekerheid, klimaatscepsis, participatie in burgerinitiatieven, vaccinatiescepsis en reacties op informatie over gezonde voeding. Zo werkt hij niet alleen samen met zes promovendi, maar ook met collega’s in de bestuurskunde, kunst- en cultuurwetenschap, maatschappelijke gezondheidszorg en psychologie.

Over Willem de Koster

Prof. dr. Willem de Koster (1984) was sinds 2014 Universitair Hoofddocent Cultuursociologie bij de EUR, waar hij in 2010 promoveerde. Hij is lid van de Young Erasmus Academy en werd onlangs door de Erasmus Graduate School of Social Sciences and the Humanities verkozen tot ‘Best PhD Supervisor’. Voor zijn onderzoek verwierf hij onder andere een Fellowship van de EUR (2013) en NWO-beurzen: Conflict & Veiligheid (2010), Veni (2014) en Vidi (2018). Naast zijn onderzoek, waarover hij publiceert in toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften in uiteenlopende disciplines, zet hij zich in voor hoogwaardig onderwijs, o.a. in de door hem mede opgerichte master Politics & Society en de interfacultaire Research Master Sociology of Culture, Media and the Arts. Ook is hij bestuurslid van de Nederlandse Sociologische Vereniging (NSV).

De leerstoel maakt onderdeel uit van het Departement Bestuurskunde en Sociologie van de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB).

Professor
Meer informatie

Marjolein Kooistra, mediarelaties ESSB, 06 83676038, kooistra@essb.eur.nl

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen