Zwarte Piet en andere culturele verschillen

Wat kan er wel en wat kan er niet gezegd worden over culturele verschillen in Nederland? Is er dan niets meer heilig? 'Who is afraid of Zwarte Piet' gaat over voorzichtigheid en uitgesprokenheid binnen de Nederlandse diversiteit. Met prof. Gloria Wekker (UU), prof. Alex van Stipriaan (EUR), documentairemaakster Sunny Bergman en mediaman John Oliveira. Het debat gaat niet alleen over de figuur van Zwarte Piet, maar ook over de manieren waarop we omgaan met huidskleur, etniciteit, in-  en uitsluiting.

Prof.dr. Alex van Stipriaan (EUR) reflecteert op het sinterklaasfeest en de figuur van Zwarte Piet vanuit historisch perspectief, en verkent wat wel en niet gezegd kan/mag worden over cultureel verschil in Nederland. Emeritus hoogleraar Gloria Wekker is een van de belangrijke stemmen in het Nederlandse debat rond diversiteit en ras/etniciteit in de afgelopen dertig jaar. Zij gaat in op de gewoontes die in Nederland heersen in het spreken over huidskleur en ras/etniciteit en bespreekt hoe het Amerikaanse  concept ‘whiteness’ zijn uitwerking heeft in Nederland.  Mediaprofessionals Sunny Bergman en John Olivieira laten visueel materiaal zien met raciaal-etnische vooroordelen, stereotypering en emancipatie in de Nederlandse media en het alledaagse leven. 

Lancering magazine
Aansluitend aan het debat wordt een magazine gelanceerd over alternatieve sinterklaasvieringen in het land, een historische reflectie daarop en fascinerende interviews met bekende Nederlanders. Het magazine kwam tot stand door een unieke samenwerking tussen onderzoekers Jiska Engelbert, Jacco van Sterkenburg, Isabel Awad en Janelle Ward en Alex van Stipriaan (Erasmus School of History, Culture and Communication) en mediaprofessionals uit Amsterdam.

Over de deelnemers
Sunny Bergman is een van de meest prominente onafhankelijke filmmakers in Nederland en bekend wegens haar kritische benadering van actuele maatschappelijke onderwerpen. Haar recente documentaire Zwart als Roet bespreekt problemen van racisme en ‘wit privilege’ en reflecteert kritisch op de figuur van Zwarte Piet. De film heeft veel discussie doen oplaaien in binnen-  en buitenland. 

John Olivieira is een onafhankelijke mediaprofessional met brede expertise op het gebied van etnische diversiteit in media, zowel waar het gaat om het productieproces als om beeldvorming. Hij adviseert diverse partijen in het medialandschap over deze onderwerpen. In het verleden heeft hij  onder andere gewerkt bij Sanoma Media als manager marketing partnerships en bij muziekzender The Box als channel director.    

Alex van Stipriaan is hoogleraar Caribische Geschiedenis bij de Erasmus  School of History, Culture and Communication (ESHCC), Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij doet onderzoek en geeft onder andere onderwijs op het gebied van diversiteit en cultureel erfgoed, Caribische migratie, slavernij in the Black Atlantic en Caribische kunsten. Van Stipriaan was tot voor kort ook curator Latijns-Amerika en de Caraïben bij het Tropenmuseum Amsterdam.

Gloria Wekker is emeritus hoogleraar Gender en Etniciteit (Universiteit Utrecht). Wekker is opgeleid als sociaal- en cultureel antropoloog, en gespecialiseerd in gender studies, sexualiteitsstudies, African American studies, en Caraïbische studies. Haar werk op het gebied van gender en etniciteit is besproken in talloze media, artikelen, en boeken.

Meer informatie

Team Persvoorlichting, T (010) 408 1216 E press@eur.nl

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen