Week of the International Student: Paul Preaux
Tijdens de Week van de Internationale Student interviewen we internationale studenten en alumni van de Erasmus Universiteit Rotterdam en vragen we hen naar hun verhaal. Hoewel veel internationale studenten vanuit de hele wereld komen om zich in te schrijven aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, hoefde Paul Préaux slechts de grens over te steken.
Die korte reis vanuit Brussel zou zijn leven echter ingrijpend beïnvloeden. Het volgen van een Master of Science in Urban Management and Development is een belangrijke stap geweest in de ontwikkeling van zijn carrière naar het opzetten van een bedrijf dat groenafval omzet in hernieuwbare energie.
Paul is blij dat hij de Erasmus Universiteit Rotterdam heeft gekozen voor zijn studie. Hoewel hij twee postdoctorale opties had, verkoos hij Rotterdam boven Stockholm omdat dit een eenjarige opleiding was, in plaats van een tweejarige, en hij graag zijn studie wilde afronden en de theorieën in praktijk wilde brengen.
Bij aankomst was hij blij dat de meeste van zijn medestudenten ook internationaal waren: "Van de honderd van ons kwamen er slechts vier uit Europa en ik was een van de jongsten. Tijdens de lessen deelden ze hun ervaringen en gaven ze vaak nieuwe inzichten in de wereldwijde casestudies die we onderzochten. Sommigen hadden daadwerkelijk aan die projecten gewerkt."
"Elke maand hielden we culturele avonden, dan was er muziek en eten en drinken uit verschillende landen en soms lazen mensen zelfs gedichten voor. Dat was absoluut een hoogtepunt van mijn studie en iets wat ik nooit zal vergeten, vooral omdat de universiteit door de komst van Covid-19 moest sluiten en wij gedwongen waren een einde te maken aan dergelijke sociale activiteiten."
Je hoeft de wereld niet rond te reizen
Paul streeft ernaar om thuis een verschil te maken door met innovatieve oplossingen lokale uitdagingen aan te pakken: "Brussel is een internationale stad, de thuisbasis van de Europese Unie, de NAVO en vele andere internationale organisaties, die mensen van meer dan 180 nationaliteiten samenbrengt. Als je hier opgroeit, besef je dat je de wereld niet hoeft rond te reizen om mensen uit vele landen te ontmoeten, want die zijn er al."
"Brussel evolueert van een autogerichte stad naar een stad die duurzaam vervoer promoot. Voor mijn thesis heb ik besloten dit onderwerp te analyseren: hoe mensen worden aangemoedigd om alternatieven voor auto's en vrachtwagens te overwegen. Dit is controversieel geworden en heeft zelfs demonstraties uitgelokt. Hoewel er veel logische argumenten voor de verandering zijn, zoals het terugdringen van luchtvervuiling en het besparen van brandstof, kan het moeilijk zijn om ze uit te leggen aan een meubelverkoper die wil dat zijn klanten hun aankopen buiten zijn winkel kunnen inladen en wegrijden."
Smeltkroes
Door zijn onderzoek begon Paul te praten met beleidsmakers over vervoerskwesties. Vandaag zet hij deze gesprekken voort over bredere onderwerpen: "Brussel is een smeltkroes van culturen en identiteiten, maar toch is België vaak verdeeld tussen zijn Franstaligen en Vlamingen. In de aanloop naar de nationale verkiezingen in 2024 interview ik hooggeplaatste politici om een meer inclusief beleid te bevorderen dat deze verschillende identiteiten en culturen samenbrengt.
Sleutel tot duurzame ontwikkeling
Na zijn afstuderen ging Paul aan de slag als projectingenieur bij een groot adviesbureau voor infrastructuurontwikkeling, maar hij realiseerde zich al snel dat dit niet de juiste rol voor hem was. Tegelijkertijd raakte hij geïnteresseerd in hernieuwbare energie. Samen met zijn vriend die zakenpartner werd, lanceerde hij zijn start-up BioFlux, die industrieën helpt hun CO2-uitstoot te verminderen door energie op te wekken met behulp van pyrolysereactoren en biogebaseerde afvalstromen.
"De illegale inval van Rusland in Oekraïne heeft de wereld gedwongen om aandacht te besteden aan de wereldwijde energiecrisis. Mensen begonnen contact met ons op te nemen omdat er nieuwe belangstelling is voor energieonafhankelijkheid," legt Paul uit.
"We moeten ambitieus zijn in het vinden van oplossingen en niet alleen zoeken naar alternatieve bronnen van fossiele brandstoffen. Ontkoling is essentieel. Het is geen 'nice-to-have', maar de sleutel tot duurzame ontwikkeling."
Foto's
Meer verhalen van alumni
Positieve maatschappelijke impact creëren op de werkplek
Setting Colombia on track to become a prosperous and peaceful country
De ware prijs van water
Catarina zet zich in voor een wereldwijde watervoorziening