Marion Koopmans over coronapolitiek

A Walk With.. Marion Koopmans

In één klap werd ze een bekende Nederlander: als vooraanstaand viroloog en lid van het Outbreak Management Team adviseerde Marion Koopmans de Nederlandse overheid over het coronabeleid. In een chaotisch jaar ondervond ze dat er bij een pandemie meer komt kijken dan wetenschap en was zij spin in het web van de landelijke én internationale politiek.

A Walk With.. Marion Koopmans

Toen ze jong was wilde ze graag dierenarts worden. Naast dat ze die droom verwezenlijkt heeft, is ze als viroloog ook nog regelmatig bezig met het onderzoeken van de rol van dieren bij het verspreiden van een virus als COVID-19. Na het uitbreken van de pandemie ging Marion mee met de World Health Organization naar China om de oorsprong van het coronavirus te onderzoeken en merkte ze aan alles dat er frictie ontstond tussen wetenschap en politiek. Wetenschappers uit de VS hielden zich maar bezig met één oorzaak - een labontsnapping - en ook de onafhankelijkheid van de Chinese collega's was niet altijd gegarandeerd. Ook Nederland, waar Marion met het Outbreak Management Team de regering adviseerde, was niet vrij van politieke druk op het coronabeleid. Toch geeft zij aan dat het OMT altijd onafhankelijk heeft kunnen adviseren, en niet de verantwoordelijkheid 'in de schoenen geschoven kreeg', zoals veel critici wel beweerden. 

Pandemic & Disaster Preparedness Center

Er is veel geleerd van de coronapandemie en haar rampzalige gevolgen. Al meer dan eens onderstreepte Koopmans het belang van een 'Pandemic & Disaster' onderzoekscentrum, dat wereldwijd data ophaalt om de verspreiding van virussen te herkennen en voorspellen. Voor de coronapandemie vond haar advies weinig gehoor, maar nu het belang niet meer te ontkennen valt worden er snel stappen gezet. Koopmans is hoopvol dat er met internationale samenwerking snel een wereldwijd netwerk van onderzoekscentra opgezet kan worden, om toekomstige pandemieën te voorkomen of hun impact te verkleinen.

Over de korte termijn is Marion nog voorzichtig. Bekijk de video om te zien hoe ze verwacht dat de rest van dit jaar gaat verlopen en voor haar antwoord op de vraag van interviewer Geert Maarse: "Gaan we naar Lowlands dit jaar?" 

Meer verhalen van alumni

(On)betaalbare zorg in Rotterdam

A Walk With.. Joyce van der Niet

Impact in tijden van corona

“We zijn trots op onze mensen die het verschil hebben gemaakt in de coronacrisis”

Wit mondkapje tegen lichtblauwe achtergrond

Dit vind je misschien ook interesant

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen