
De wereld wordt geconfronteerd met een klimaatcrisis. Door de opwarming van de aarde ondervinden we nu al ernstige problemen met extreme droogte en hitte, overstromingen, branden, tornado's en smeltend ijs op de poolkappen. Een belangrijke oorzaak van de klimaatproblemen is het huidige, op fossiele brandstoffen gebaseerde energiesysteem.
Om dit probleem aan te pakken is een energietransitie nodig. De systeemverandering vereist nieuwe structuren, van infrastructuur tot wetgeving, en diepgaande veranderingen in gedrag, routines en praktijken van burgers, bedrijven en overheden.
Actie in de samenleving is nodig
Dit betreft veranderingen in milieuwetten voor bedrijven, de overstap naar elektrisch vervoer, woningisolatie en nieuwe energiebronnen om huizen en commerciële gebouwen te verwarmen. Gezien de vele en belangrijke veranderingen die nodig zijn, is actie in de hele samenleving nodig. Om de energietransitie te laten slagen, is het belangrijk dat iedereen kan meedoen.
Maar hier ligt een uitdaging: burgers met lagere inkomens worden onevenredig zwaar getroffen door deze maatregelen of kunnen ze niet bijbenen. Ook worden sommige bedrijven harder getroffen dan andere. Als gevolg hiervan vergroot de energietransitie de sociaaleconomische ongelijkheid vaak. Het is belangrijk om de ideeën en zorgen van alle burgers te horen om een rechtvaardige en inclusieve energietransitie mogelijk te maken.
Stimuleren van duurzame verandering
Het Honours Programma Inclusieve Energietransitie is ontworpen om studenten, onze toekomstige experts, uit te rusten met de kennis en vaardigheden die nodig zijn om duurzame verandering te stimuleren. Het biedt masterstudenten de inzichten, tools en interdisciplinaire benadering die nodig zijn om vorm te geven aan een rechtvaardige en duurzame energietoekomst.
Het internationale en interdisciplinaire honoursprogramma "Inclusieve Energie Transitie" staat open voor masterstudenten van Erasmus Universiteit Rotterdam, TU Delft en Universiteit Leiden. Het programma bestaat uit interactieve seminars en een praktijkopdracht waarin studenten werken aan een real life probleem/uitdaging waar een bedrijf of publieke organisatie mee te maken heeft. Recente onderwerpen waren onder andere: strategieën voor de bestrijding van energiearmoede, de rol van energiecoöperaties in warmtenetten, en het stimuleren van SMEs in de energietransitie.
Een vraagstuk uit de praktijk
Door middel van de opdracht geeft het programma studenten de kans om samen te werken met een bedrijf of publieke organisatie in de energiesector aan een vraagstuk uit de praktijk. Studenten ontwikkelen belangrijke vaardigheden en ervaring door in de praktijk te werken, en ze dragen concreet bij aan de energietransitie. Enkele van onze vorige partners zijn: Eneco, Greenchoice, TopSector Energie, Havenbedrijf Rotterdam en TNO.
Toen ik zag dat de Provincie Zuid-Holland en TNO een van de opdrachtgevers waren van het honoursprogramma, heb ik me gelijk ingeschreven.

Vragen? Stuur een e-mail naar energietransitie@eur.nl.