Het profielwerkstuk - Leerlingen

Tip:

Alle pdf's zijn editable. Je kunt de opdracht dus direct in dit template maken. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de info te gebruiken als inspiratie en je antwoorden te verwerken in je PWS of het template van jouw school. 

Aan de slag met je profielwerkstuk? Het PWS biedt jou de kans om iets te leren dat jij echt interessant vindt en is de ideale voorbereiding op studeren. Heb jij vragen? De EUR helpt je op weg! Op deze pagina vind jij stappenplannen, opdrachten en meer informatie om van jouw PWS een succes te maken.

Onze hulpbronnen voor het profielwerkstuk sluiten aan bij de onderzoekscyclus, een handzame tool die is afgeleid van de wetenschappelijke empirische cyclus voor onderzoek. Hiermee word jij goed voorbereid op het uitvoeren van onderzoek in het vervolgonderwijs. 

Uitleg onderzoekscyclus en onderzoeksvaardigheden voor jouw PWS

Onderzoek doen, hoe doe je dat precies? In dit stappenplan staat in hoofdlijnen uitgelegd welke stappen je doorloopt tijdens je PWS en welke vaardigheden je gebruikt. Bekijk hoe je de onderzoekscyclus en vaardigheden kunt gebruiken voor het maken van jouw pws.

Stappenplan poster voor jouw PWS

In dit stappenplan zie je in een oogopslag uit welke fasen en stappen jouw profielwerkstuk bestaat. Gebruik dit document als uitgangspunt bij je pws en vink af wat je gedaan hebt. Zo hou jij goed het overzicht en weet je zeker dat je niets mist. 

Werkvormen voor jouw PWS

Zo'n PWS is best een flink project. Om jou op weg te helpen vind je per fase werkvormen en opdrachten. Zo ga jij voor kwaliteit van jouw profielwerkstuk!

Liever alle opdrachten in een document? Bekijk dan het totaaloverzicht werkvormen. 

Fase 1 Verwonderen

Verwondering gaat over nieuwsgierige vragen stellen. Een noodzakelijke vaardigheid om een onderwerp te kiezen. Bekijk de activiteiten die jou helpen om tot een tof globaal onderwerp te komen. 

Fase 2 Verkennen

In de verkenningsfase doe je een soort vooronderzoekje. Wat weet je al over je onderwerp? Wat weet je nog niet? Wat zou je kunnen onderzoeken? Maak op basis van die informatie je eigen onderzoeksvraag. Bekijk de activiteiten om een goed afgebakend thema te kiezen een een onderzoeksvraag te maken die voldoet aan de eisen

Fase 3 Onderzoek opzetten

Het antwoord op je onderzoeksvraag vind je door onderzoek te doen. Om een goed onderzoek uit te voeren maak je een uitgebreid onderzoeksplan. Je leert meer over welke soorten onderzoeksmethoden er zijn en hoe jij onderzoeksinstrumenten kunt maken. Bekijk de manieren van onderzoek en het template voor je onderzoeksplan. 

Fase 4 Onderzoek uitvoeren

Bij deze fase voer je je onderzoeksplan uit.

Fase 5 Concluderen

Nu je de gegevens hebt verzameld kan je een antwoord formuleren op de onderzoeksvraag. Bekijk welke elementen er allemaal moeten terugkomen in de conclusie van jouw pws. 

Fase 6 Presenteren

Als je je onderzoek hebt afgerond is het tijd om je verslag te schrijven en je presentatie voor te bereiden. Bekijk hier hoe jouw verslag opgebouwd moet zijn en lees de tips voor het voorbereiden van een goede presentatie. 

Hulp nodig bij je onderzoeksvraag? Daar hebben wij het vragenmachientje voor bedacht!

Vragenmachientje VO

Informatie voor jouw PWS

Wil je meer informatie over onderzoek doen? Bekijk dan een van de onderstaande bronnen. 

 

Meer werkvormen voor jouw pws

Behoefte aan meer werkvormen en tips en trucs? Bekijk dan de leerlinghandleiding die is ontwikkeld in het Rotterdamse samenwerkingsverband: Samenwerken aan betere aansluiting vo-ho”.

 

Ben jij bezig met het profielwerkstuk en wil je tips, video’s of inspiratie? Op www.profielwerkstuk.nl werken de Nederlandse universiteiten samen om jou te voorzien van de beste informatie.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen