Duurzame voeding en catering

Studenten aan tafel

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) vindt het belangrijk om duurzaam en gezond eten aan te bieden in de restaurants en horeca op de campus. Samen met de cateraars werkt de EUR continu aan het verbeteren en het stimuleren van een gevarieerder en gezonder voedselaanbod, het gebruik van lokale en seizoensproducten en het tegengaan van voedselverspilling. 

  Plates with vegan food on a table

  Vegetarische catering

  Een dieet zonder vlees is veel minder belastend voor het milieu. Daarom heeft de EUR sinds 1 juli 2023 een aangepast cateringbeleid voor medewerkers. Cateringbestellingen bij Vitam kunnen sindsdien alleen nog vegetarische producten bevatten. Ook is het  onmogelijk om melk of karnemelk te bestellen. Dit beleid voor vegetarische catering geldt voor alle bestellingen en arrangementen die door de EUR worden betaald, van lunches tot recepties en van ontbijtjes tot evenementen. Het doel hiervan is om de milieuimpact van de EUR te reduceren. 

  Nieuw beleid voor cateringorders

  Het cateringbeleid is aangepast per 1 juli 2023. Ontdek de nieuwe, duurzamere regels.

  Vegan meal at EUR

  Speciale actie op plantaardige maaltijden in Vitam restaurants

  De komende periode krijgen EUR studenten, medewerkers en bezoekers een flinke korting op plantaardige maaltijden. De korting van 50% is geldig bij Vitam restaurants Etude en The Company op campus Woudestein. Dit betekent dat een plantaardige warme maaltijd slechts €2,62 kost (in plaats van €5,25). The promotie is geldig van 4 september tot 3 december 2023 en geldt alleen voor plantaardige, warme maaltijden en niet voor andere veganistische opties.

  Kiezen voor plantaardig voedsel helpt onze ecologische voetafdruk te verkleinen, is goed voor je gezondheid en is in lijn met onze ambitie om richting een plantaardige campus in 2030 toe te werken. Daarnaast betekent deze promotie ook een financiële boost voor onze studenten en medewerkers in deze tijd van inflatie.

  Meer info op MyEUR

  Kraanwater

  We stimuleren het drinken van kraanwater met watertappunten, waar je je eigen fles kunt vullen. In de volgende gebouwen zijn zulke watertappunten te vinden:

  • Polak Building;
  • University Library;
  • Sanders Building;
  • Langeveld Building.

  Buiten op het campusterrein staan ook nog 4 watertappunten. Er staat een Join the Pipe watertappunt voor de SPAR University en er zijn 3 KRNWTR+ watertap­punten:

  • op de kruising van de Institutenlaan met de Collegelaan (bij de tennisvelden);
  • voor het Erasmus Building (bij de vijver)
  • bij de ingang van de campustuin, vlakbij de bijenkasten. 

  Erasmus Paviljoen

  Het Erasmus Paviljoen maakt zo veel mogelijk gebruik van lokale, biologische en seizoensgebonden producten. Daarnaast is er een wisselend weekmenu om voedselverspilling tegen te gaan. Verder zijn alle disposables zoals koffiebekers, servetten en to-go bakjes biologisch afbreekbaar en verkoopt en gebruikt het Paviljoen geen plastic flesjes en rietjes meer.

  Erasmus Sport Cafe

  Erasmus Sport Café

  Ook in het Erasmus Sport Café is duurzaamheid en verduurzaming een belangrijk thema. Er staan verschillende vegetarische en veganistische producten op de kaart en daarnaast wordt er veel gebruik gemaakt van biologische producten (alle koffie, thee en eieren bijvoorbeeld en ook al het vlees bij onze BBQ's). De veganistische bitterballen worden steeds populairder onder onze gasten, elke maandag is de lunchtip vegetarisch (Meatless Monday) en op verzoek regelen we ook volledig vegetarische lunches of diners voor grotere groepen.

  Vitam and Erasmus School of Economics choose for 100% plant based

  Vitam's duurzame initiatieven

  Vitam is de campuscateraar van de EUR. Vitam zet zich in om mensen te laten kiezen voor een verantwoorde en vitale levensstijl. Er wordt zoveel mogelijk vers bereid, waarbij Vitam graag gebruik maakt van seizoensgroente en -fruit uit Nederland en van streekproducten zoals Rotterdamse kaas, vanwege de lage food milage. Verder neemt Vitam de volgende initiatieven voor duurzame catering:

  • De duurzame inkoop is de afgelopen jaren toegenomen van circa 30% naar circa 40% van de totale catering inkoop. De doelstelling van de EUR is om dit de komende jaren te verhogen naar minimaal 50%. Onder duurzaam wordt verstaan: producten met een onafhankelijk keurmerk, afkomstig uit het seizoen met een transparante herkomst, met zo min mogelijk food miles en milieubelasting. 
  • Bij de EUR is circa 20% van de ingekochte komkommers, circa 60% van de ingekochte rode paprika’s en circa 25% van de ingekochte ronde tomaten van klasse II, de “nobody’s perfect” groep.
  • Het aandeel van de verkochte gezonde producten is de afgelopen jaren toegenomen van minder dan 40% tot bijna 60% van de totale verkopen.
  • In de koffiecorners van VITAM is VITAMUTZ gecertificeerde koffie, met een CO2 neutraal certificaat.
  • Voor het VITAM personeel op de EUR worden, in tegenstelling tot de standaard contract catering cao, álle kilometers van huis naar werk vergoed, ook als men te voet of per fiets komt.

  Duurzame koffieautomaten

  De automaten voor koffie, thee en andere warme dranken worden geëxploiteerd door onze partners Maas en Jacobs Douwe Egberts; beide zijn ISO 14001 gecertificeerd. Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van duurzaam ingekochte koffie met het bijbehorende Rainforest Alliance keurmerk. De thee is FairTrade. Verder goed om te weten:

  • Gebruikte koffiebonen worden als aparte afvalstroom ingezameld en verwerkt als groen afval.
  • In vakantieperiodes wordt een deel van de koffieautomaten mogelijk uitgeschakeld. Dit voorkomt onnodig stroomverbruik en de derving van verse melk.
  • De koffiemachines zijn A+ of A++ gecertificeerd en hebben een automatische stand-by stand.
  • De koffiemachines zijn aan het einde van hun levensduur voor circa 90% recyclebaar.
  • Maas zet zich in voor het behalen van de Sustainable Development Goals en is aangesloten bij MADE BLUE, een organisatie die investeert in waterprojecten in ontwikkelingslanden. Voor iedere liter water uit een Maas koffieautomaat wordt een liter schoon drinkwater gedoneerd. 

  Vergelijk @count opleiding

  • @title

   • Tijdsduur: @duration
  Vergelijk opleidingen