Duurzame voeding en catering

Studenten aan tafel

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) vindt het belangrijk om duurzaam en gezond eten aan te bieden in de restaurants en horeca op de campus. Samen met de cateraars werkt de EUR continu aan het verbeteren en het stimuleren van een gevarieerder en gezonder voedselaanbod, het gebruik van lokale en seizoensproducten en het tegengaan van voedselverspilling. 

  Plates with vegan food on a table

  Vegetarische catering

  Een dieet zonder vlees is veel minder belastend voor het milieu. Daarom heeft de EUR sinds 1 juli 2023 een aangepast cateringbeleid voor medewerkers. Cateringbestellingen bij Vitam kunnen sindsdien alleen nog vegetarische producten bevatten. Ook is het  onmogelijk om melk of karnemelk te bestellen. Dit beleid voor vegetarische catering geldt voor alle bestellingen en arrangementen die door de EUR worden betaald, van lunches tot recepties en van ontbijtjes tot evenementen. Het doel hiervan is om de milieuimpact van de EUR te reduceren. 

  Nieuw beleid voor cateringorders

  Het cateringbeleid is aangepast per 1 juli 2023. Ontdek de nieuwe, duurzamere regels.

  Vegan meal at EUR

  Speciale actie op plantaardige maaltijden in Vitam restaurants

  Kiezen voor plantaardig eten helpt onze ecologische voetafdruk te verkleinen, is goed voor de gezondheid en is in lijn met onze ambitie voor een plantaardige campus in 2030. Om de EUR-gemeenschap aan te moedigen om plantaardig te eten, lanceerde het EUR Duurzaamheidsprogramma van 4 september tot 22 november 2024 een tijdelijk subsidieprogramma, waarbij tot 50% korting werd gegeven op plantaardige maaltijden in de restaurants van Vitam op campus Woudestein. Gedurende deze periode kostten de plantaardige warme maaltijden € 2,62 in plaats van € 5,25. Het doel van de tijdelijke actie was om de drempel te verlagen om veganistisch eten te proberen en meer mensen hiermee kennis te laten maken.

  Al vanaf het begin van de actie was er een significante toename in de consumptie van veganistische maaltijden. De verdeling in vegan en niet-vegan (= niet alleen vlees en vis, maar ook vegetarisch) is tijdens de actieperiode bijna volledig omgedraaid. In totaal werden er 20.722 plantaardige maaltijden verkocht tijdens de actieperiode, wat neerkomt op 75% van alle verkochte maaltijden in deze periode.

  Permanent 25% korting op vegan maaltijden

  De tijdelijke veganistische maaltijdactie was een groot succes.  Studenten spraken hun steun uit voor het initiatief via een petitie georganiseerd door de Erasmus Sustainability Hub (ESH). Zij verzamelden 1.547 handtekeningen van EUR-studenten die pleitten voor de onbeperkte verlenging van de veganistische maaltijdactie. De stem van de studenten bleef niet onopgemerkt. Door het succes van de kortingsactie heeft cateraar Vitam besloten om de prijs van veganistische maaltijden permanent te verlagen, waardoor plantaardige opties betaalbaarder worden voor de EUR-gemeenschap. Sinds 22 november 2023 zijn veganistische maaltijden ongeveer 25% goedkoper dan daarvoor. 

   

  Kraanwater

  We stimuleren het drinken van kraanwater met watertappunten, waar je je eigen fles kunt vullen. In de volgende gebouwen zijn zulke watertappunten te vinden:

  • Polak Building;
  • University Library;
  • Sanders Building;
  • Langeveld Building.

  Buiten op het campusterrein staan ook nog 4 watertappunten. Er staat een Join the Pipe watertappunt voor de SPAR University en er zijn 3 KRNWTR+ watertap­punten:

  • op de kruising van de Institutenlaan met de Collegelaan (bij de tennisvelden);
  • voor het Erasmus Building (bij de vijver)
  • bij de ingang van de campustuin, vlakbij de bijenkasten. 

  Erasmus Paviljoen

  Het Erasmus Paviljoen maakt zo veel mogelijk gebruik van lokale, biologische en seizoensgebonden producten. Daarnaast is er een wisselend weekmenu om voedselverspilling tegen te gaan. Verder zijn alle disposables zoals koffiebekers, servetten en to-go bakjes biologisch afbreekbaar en verkoopt en gebruikt het Paviljoen geen plastic flesjes en rietjes meer.

  Erasmus Sport Cafe

  Erasmus Sport Café

  Ook in het Erasmus Sport Café is duurzaamheid en verduurzaming een belangrijk thema. Er staan verschillende vegetarische en veganistische producten op de kaart en daarnaast wordt er veel gebruik gemaakt van biologische producten (alle koffie, thee en eieren bijvoorbeeld en ook al het vlees bij onze BBQ's). De veganistische bitterballen worden steeds populairder onder onze gasten, elke maandag is de lunchtip vegetarisch (Meatless Monday) en op verzoek regelen we ook volledig vegetarische lunches of diners voor grotere groepen.

  Vitam and Erasmus School of Economics choose for 100% plant based

  Vitam's duurzame initiatieven

  Vitam is de campuscateraar van de EUR. Vitam zet zich in om mensen te laten kiezen voor een verantwoorde en vitale levensstijl. Er wordt zoveel mogelijk vers bereid, waarbij Vitam graag gebruik maakt van seizoensgroente en -fruit uit Nederland en van streekproducten zoals Rotterdamse kaas, vanwege de lage food milage. Verder neemt Vitam de volgende initiatieven voor duurzame catering:

  • In de Vitam koffiecorners worden geen wegwerpbekers aangeboden. Men kan een eigen beker laten vullen of gebruik maken van het systeem met herbruikbare bekers van Vitam. Na gebruik kan de beker worden ingeleverd in ruil voor een voucher, waar later weer een schone beker mee kan worden verkregen.
  • Havermelk is de standaard in Vitam koffiecorners. Als je een andere melkvariant wilt, moet je dit expliciet bij je bestelling aangeven. 
  • De duurzame inkoop is de afgelopen jaren toegenomen van circa 30% naar circa 40% van de totale catering inkoop. De doelstelling van de EUR is om dit de komende jaren te verhogen naar minimaal 50%. Onder duurzaam wordt verstaan: producten met een onafhankelijk keurmerk, afkomstig uit het seizoen met een transparante herkomst, met zo min mogelijk food miles en milieubelasting. 
  • Bij de EUR is circa 20% van de ingekochte komkommers, circa 60% van de ingekochte rode paprika’s en circa 25% van de ingekochte ronde tomaten van klasse II, de “nobody’s perfect” groep.
  • Het aandeel van de verkochte gezonde producten is de afgelopen jaren toegenomen van minder dan 40% tot bijna 60% van de totale verkopen.
  • In de koffiecorners van VITAM is VITAMUTZ gecertificeerde koffie, met een CO2 neutraal certificaat.
  • Voor het VITAM personeel op de EUR worden, in tegenstelling tot de standaard contract catering cao, álle kilometers van huis naar werk vergoed, ook als men te voet of per fiets komt.

  Duurzame koffieautomaten

  De automaten voor koffie, thee en andere warme dranken worden geëxploiteerd door onze partners Maas en Jacobs Douwe Egberts; beide zijn ISO 14001 gecertificeerd. Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van duurzaam ingekochte koffie met het bijbehorende Rainforest Alliance keurmerk. De thee is FairTrade. Verder goed om te weten:

  • Gebruikte koffiebonen worden als aparte afvalstroom ingezameld en verwerkt als groen afval.
  • Bij de koffieautomaten worden geen wegwerpbekers aangeboden. 
  • In vakantieperiodes wordt een deel van de koffieautomaten mogelijk uitgeschakeld. Dit voorkomt onnodig stroomverbruik en de derving van verse melk.
  • De koffiemachines zijn A+ of A++ gecertificeerd en hebben een automatische stand-by stand.
  • De koffiemachines zijn aan het einde van hun levensduur voor circa 90% recyclebaar.
  • Maas zet zich in voor het behalen van de Sustainable Development Goals en is aangesloten bij MADE BLUE, een organisatie die investeert in waterprojecten in ontwikkelingslanden. Voor iedere liter water uit een Maas koffieautomaat wordt een liter schoon drinkwater gedoneerd. 
  Food lab

  Erasmus Food Lab  

  Het Erasmus Food Lab biedt professionele kooklessen voor studenten en werknemers. Alles plantaardig, met een transparante CO2-boekhouding en heerlijke recepten. Het Foodlab is verbonden met verschillende wetenschappelijke onderzoeken van verschillende faculteiten en biedt een plek om theorie in praktijk te brengen. 

  Bovendien organiseert het de Co-Ex challenge: een veganistische eetwedstrijd tussen de drie grootste faculteiten van onze universiteit (ESL, RSM en ESE). In 2023 organiseerde FoodLab samen met de HR-afdeling en Erasmus Sport speciale Vital kookworkshops voor medewerkers. Tijdens deze volgeboekte workshop leerden deelnemers hoe ze een heerlijke, gezonde en duurzame maaltijd kunnen maken.

  Lees meer over het Food Lab
  Food wall

  Gezonde snackmuur in Langeveld Building

  In Langeveld Building hebben we een "healthy food wall" automaat geplaatst, waar studenten en medewerkers verse en gezonde maaltijden kunnen vinden die opgewarmd kunnen worden in de magnetron naast de automaat. Hierdoor zijn er altijd gezonde warme maaltijden verkrijgbaar, zelfs buiten de openingstijden van de restaurants op de campus. Er is ook altijd een veganistische optie beschikbaar.

  Vergelijk @count opleiding

  • @title

   • Tijdsduur: @duration
  Vergelijk opleidingen