Voedsel en catering

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) vindt het belangrijk om duurzaam en gezond eten aan te bieden in de restaurants en horeca op de campus. Samen met de cateraars werkt de EUR continu aan het verbeteren en het stimuleren van een gevarieerder en gezonder voedselaanbod, het gebruik van lokale en seizoensproducten en het tegengaan van voedselverspilling. De maatregelen moeten resulteren in een duurzamere keten en een lagere CO2-uitstoot.

  Fruit in a bowl

  Vegetarische lunch als standaard

  Vegetarische lunches zijn de norm voor medewerkerslunches bij Erasmus Universiteit Rotterdam. Vleesbeleg blijft mogelijk, maar dat moet dan speciaal aangegeven worden bij de bestelling.

  Duurzaam voedsel promoten

  Vitam is, als gecontracteerde cateraar van Erasmus Universiteit Rotterdam, een samenwerkingsverband met Erasmus Food Lab gestart om het aanbod op de campus Woudestein te verduurzamen. De ambitie voor de komende periode is om van het 'standaard duurzaam' een feit te maken in 2024. Dat wil zeggen dat de bezoekers van de Vitam-kantines op de universiteit duurzaam voedsel prefereren boven niet-duurzaam voedsel. Dit past uitstekend binnen de EUR Strategy 2024. Op een informerende, enthousiasmerende en inspirerende manier wordt duurzaam voedsel gepromoot op de campus.

  Erasmus Paviljoen

  Het Erasmus Paviljoen maakt zo veel mogelijk gebruik van lokale, biologische en seizoensgebonden producten. Daarnaast heeft het Paviljoen een wisselend weekmenu om voedselverspilling tegen te gaan. Verder zijn alle disposables zoals koffiebekers, servetten en to-go bakjes biologisch afbreekbaar en verkoopt en gebruikt het Paviljoen geen plastic flesjes en rietjes meer. Voor 50 cent kan je je eigen flesje laten vullen met gekoeld en gefilterd water en krijg je 10 cent korting op je koffie of thee als je je eigen beker meeneemt. Ten slotte maakt het Erasmus Paviljoen gebruik van waterloze urinoirs.

  Kraanwater

  Het gebruik van kraanwater in gebouwen wordt onder andere gestimuleerd in Polak Building door middel van watertappunten op de 2e, 3e, 4e en 5e verdieping en in de University Library.

  Op het campusterrein staan sinds februari 2022 in totaal 4 watertappunten. Een Join the Pipe watertappunt voor de SPAR University en 3 KRNWTR+ watertap­punten op de kruising van de Institutenlaan met de Collegelaan; voor het Erasmus Building en bij de entree Kralingse Zoom ter hoogte van de bijenkasten. 

  Erasmug

  De Erasmus Sustainability Hub heeft de ‘Erasmug’ ingevoerd: een herbruikbare beker voor koffie en thee op de campus. Deze beker wordt verkocht bij de Erasmus Sustainability Hub en het Erasmus Sport Café.

  Sport

  In het Erasmus Sport Café krijg je €0,25 korting op warme dranken als je je eigen mok meeneemt. Heb je die niet mee, dan krijg je een biologisch afbreekbare koffiebeker.

  In het Erasmus Sport Café wordt verder gebruik gemaakt van biologische eieren, yoghurt en melk. Voor de BBQ’s wordt ook uitsluitend gebruik gemaakt van biologisch vlees. Daarnaast wordt met de lunchtip rekening gehouden met Meatless Monday.

  VITAM is de campuscateraar van de EUR. VITAM zet zich in om mensen te laten kiezen voor een verantwoorde en vitale levensstijl, met aandacht voor mens, dier en milieu. VITAM werkt samen met het Erasmus Food Lab aan de verduurzaming van de catering op de EUR.

  De volgende initiatieven op het gebied van duurzame catering:

  • De duurzame inkoop is de afgelopen jaren toegenomen van circa 30% naar circa 40% van de totale catering inkoop. De doelstelling van de EUR is om dit de komende jaren te verhogen naar minimaal 50%. Onder duurzaam wordt verstaan: producten met een onafhankelijk keurmerk, afkomstig uit het seizoen met een transparante herkomst, met zo min mogelijk food miles en milieubelasting. VITAM geeft hierbij de voorkeur aan duurzame producten van Nederlandse bodem.
  • Bij de EUR is circa 20% van de ingekochte komkommers, circa 60% van de ingekochte rode paprika’s en circa 25% van de ingekochte ronde tomaten van klasse II, de “nobody’s perfect” groep.
  • Tegelijkertijd is het aandeel van de verkochte gezonde producten de afgelopen jaren toegenomen van minder dan 40% tot bijna 60% van de totale verkopen. Er wordt door VITAM gestuurd op groente en fruit inkoop uit Nederland die uit het desbetreffende seizoen komen. En er wordt zoveel mogelijk vers bereid waarbij ook gebruik wordt gemaakt van streekproducten zoals Rotterdamse kaas vanwege de low food milage.
  • In de koffiecorners die VITAM exploiteert gebruikt VITAMUTZ gecertificeerde koffie, met een CO2 neutraal certificaat.
  • Voor het VITAM personeel op de EUR worden, in tegenstelling tot de standaard contract catering cao, álle kilometers van huis naar werk vergoed, ook als men te voet of per fiets komt.
  • VITAM maakt bij de EUR gebruik van disposables die 100% duurzaam en biologisch afbreekbaar zijn.
  • Het totaal inkopen van mono-verpakking, per stuk verpakte producten, is in vergelijking met 2013 gedaald met 95%. Uit een recente analyse blijkt dat bij de EUR slechts 5% van de verpakkingen bestaat uit mono-verpakkingen.

  De vending wordt geëxploiteerd door onze partners Maas en Jacobs Douwe Egberts; beide zijn ISO 14001 gecertificeerd.

  • Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van duurzaam ingekochte koffie met het bijbehorende Rainforest Alliance keurmerk. Daarnaast verkoopt MAAS BLENDSTAR Single Origin koffie, wat extra is gecertificeerd met het eigen duurzaamheidsprogramma IMPACT@ORIGIN. Kern van dit programma is het permanent verplaatsen van elementen uit de waardeketen van West-Europa naar de landen van oorsprong. De volledige waarde van de koffie, dus inclusief het branden en verpakken, blijft hierdoor in het land van herkomst waardoor de lokale economie groeit en er meer banen ontstaan.
  • Gebruikte koffiebonen worden als aparte afvalstroom ingezameld en verwerkt als groen afval.
  • In rustigere periodes (bijvoorbeeld in vakantieperiodes) worden op plekken waar meerdere koffiemachines dicht bij elkaar staan, deze zoveel mogelijk uitgeschakeld. Dit voorkomt onnodig stroomverbruik en de derving van verse melk.
  • De koffiemachines zijn A+ of A++ gecertificeerd en hebben een automatische stand-by stand om elektriciteitsverbruik te verminderen. Daarnaast zijn de koffiemachines aan het einde van hun levensduur voor circa 90% recyclebaar.
  • Maas heeft zich als eerste vending organisatie aangesloten bij MADE BLUE, een organisatie die investeert in waterprojecten in ontwikkelingslanden. Maas draagt bij aan MADE BLUE door elke liter water die uit een MAAS machine komt te doneren aan MADE BLUE en daarmee hetzelfde aantal liters schoon drinkwater beschikbaar te stellen in ontwikkelingslanden. In 2018 heeft Maas, namens de EUR, 132.088 liter drinkwater beschikbaar gesteld.

  Vergelijk @count opleiding

  • @title

   • Tijdsduur: @duration
  Vergelijk opleidingen